Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Konsensi fonfon

COLUMN: Konsensi fonfon

02/08/2018 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Konsensi fonfon

Stuart Rahan  

Ik vraag mij af in hoeverre het Openbaar Ministerie onafhankelijk opereert. Na zoveel jaar geeft procureur-generaal Roy Baidjnath Panday eindelijk toe onderzoek te doen naar ‘mogelijke’ corruptiezaken. Niet uit eigen overweging, zoals het OM als onafhankelijk instituut binnen de scheiding der machten dient te opereren, maar omdat de regering dossiers heeft opgestuurd. Anders had hij geen actie ondernomen.

Wat een flater slaat het OM nu door te wachten op informatie van de creatieve boekhouder die mogelijk in het beklaagdenbankje moet verschijnen. Wat mij verbaast van de verdachten in deze omvangrijke corruptiezaken is dat toen zij corruptie pleegden zij de macho uithingen, maar nu al als kleine jongetjes huilen voor wat hen te wachten staat.

Carifesta 2013, nyan  patu naschoolse opvang, verduistering gelden van sociaal zwakkeren, SMS, Telesur en NVB. Dit lijstje is denk ik een fractie van wat Suriname aan corruptie is overkomen sinds de NDP in 2010 aan de macht kwam. Ik durf nu al de Alcoa-kwestie er aan toe te voegen. Zoveel schimmigheid kan ook het daglicht niet verdragen. Je hoeft maar een Alcoa-balletje op te werpen en de fervente spelers zijn ineens keurig nette koorknapen die de bal als een hete aardappel doorspelen.

De president geeft niet thuis. Dat snap ik. Hij heeft namelijk geen idee wat een Memorandum of Understanding inhoudt en denkt net als met het IMF zaken achteraf te corrigeren. Hij vergeet echter dat zijn handtekening eronder staat. Het IMF heeft hem al op de vingers getikt. Nu probeert hij het bij Alcoa, samen met powisi Dilip Sardjoe. Niet dat Dilip zich als een powisi gedraagt. Neen, deze powisi pikt alles in wat blinkt en glimt. Ook schroot op vervuilde grond. Dilip kan zich deze luxe permitteren daar hij in tegenstelling tot het OM wel onafhankelijk is, in financiële zin dan.

Ik vraag mij af waar die stoere man van de NDP is gebleven die vaak met schuim op de bek vanaf podia op z'n Surinaams regeert. Waar is die macho? Niemand van bijvoorbeeld justitie moet het in zijn hoofd halen om hem ter verantwoording te roepen, laat staan te berechten. Kent u zijn one-liner nog? 'Nooit-noiti-nunca-jamais'. Zo'n scenario doemt er nu op met de Alcoa-deal waarin hij als nationalist de staat Suriname verkoopt voor een bordje linzensoep aan verfoeide buitenlandse kapitalisten, zou Henck Arron hem verwijten.

Elke keer is er weer wat aan de hand met een brief aan DNA waarin wordt verteld welke deal hij en Dilip met Alcoa hebben gesloten. De strikt verantwoordelijke minister Regilio Dodson hoor je niet. Hij weet van niks en je ziet hem ook niet. De man met het ideaal de goudsector te ordenen is slechts een papieren tijger gebleken. Nu iets roepen of handelingen plegen volgens zijn wettelijk voorgeschreven taken, kost hem de kop.

En poti Ashwin Adhin, die arme jonge baithak ghana-spelende intellectueel weet zich geen raad. Nu moet hij eerst de Engelse versie van de MoU grammaticaal corrigeren, daarna vertalen naar het Nederlands om dan pas deze naar DNA op te sturen. Iedereen in DNA wacht erop terwijl nu slechts over tijdstip van aankomst van de bewuste brief in plaats van over de inhoud wordt geruzied.

Moederkloek Jenny Simons is radeloos. Haar vijftig kinderen worden steeds onrustiger. En weet je wat zo vervelend is voor deze kinderen? Zij hebben geen idee wat er moet gebeuren nu de Alcoa-deal hen door de strot is geduwd. Zij lijken wees nu ook hun vader hen in de steek heeft gelaten. Hij heeft last van zijn geweten. En konsensi e fon en! Deze Alcoa-soap heeft veel weg van die kleine jongen die van zijn moeder zijn eigen 'tamalen wipi' moet gaan plukken. Tussen het snotteren en snikken door beweert hij dat die tamarindeboom geen wipi meer heeft.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina