Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De facto en de jure

COLUMN: De facto en de jure

04/08/2018 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Gelukkig is het weer weekend, want ik moet bijkomen van de nieuwsweek. Net voor ik me aan het schrijven zette, zag ik een headline dat de minister van Defensie in moeilijk vaarwater is terechtgekomen. Ik moest heel hard nadenken om op de naam van de minister te komen. Ik vraag me af of kinderen tegenwoordig nog de namen van ministers moeten leren op school? Ik hoop van niet, want ik vind niet dat we glo-leerlingen dingen moeten vragen die wij zelf ook niet kunnen onthouden.

Iets anders. Het was de tweede keer dat ik hoorde dat het Engels zo een onoverkomelijk obstakel is voor de ontwikkeling van ons land. De eerste keer was net voor de verkiezingen van 2015, tijdens het VES-verkiezingsdebat. Als ik het me goed kan herinneren was het Winston Caldeira die aangaf dat er zoveel achterstand was met beleidsuitvoering en dergelijke omdat ja, die dingen zijn vaak in het Engels hè, die dossiers en contracten enzo.

Nu was het Engels een reden waarom de regering weer eens de stukken over de Brokopondo-overeenkomst niet op tijd kon sturen naar het parlement, en lieve hemel, kunnen jullie nu alsjeblieft ophouden met deze onzin. Wie gelooft nog oprecht dat er helemaal geen vuiltje aan de lucht is met die onderhandelingscommissie van meneer Sardjoe? Geen enkel de jure en de facto-argument van de vicepresident kan mij ervan overtuigen dat in alles 's lands belang voorop heeft gestaan. Dat wantrouwen krijg je vanzelf cadeau als je een grootindustrieel/zakenman/ partijgeldschieter/etc. tot de baas van je onderhandelingscommissie maakt en handhaaft, ook al geeft het parlement je een dikke onvoldoende na de eerste onderhandelingen.

Dilip Sardjoe als hoofdonderhandelaar met Alcoa. Dat is zo ongeveer als Bernard Abia als hoofdadviseur van de nieuwe minister van Volksgezondheid. Niet dat ik meneer Abia van dezelfde werkwijze of inborst beschuldig, er is veel minder over hem bekend. Maar kijk noh, als je meneer Abia, die is bedankt vanwege het advies van meneer Deel, nu advies vraagt over het functioneren van meneer Deel, wat denk je dat zal gebeuren? Juist ja. Meneer D (Deel) heeft het natuurlijk ook wel erg bont gemaakt als ik zo de berichten mag geloven. Hij werkte meneer Abia de deur uit en werd vervolgens zelf directeur van 's Lands Hospitaal. Maar hij bleef ook consultant van hetzelfde hospitaal, met andere woorden, hij gaf zichzelf opdrachten?

Toen kwam er een nieuwe minister, die bracht meneer Abia weer binnen, nu als zijn adviseur om te adviseren over het functioneren van meneer Deel als ziekenhuisdirecteur, en ja, scène zoveel van de pur'bruku, wer' bruku-klucht is een feit. Waarmee ik wil zeggen: net als de Brokopondo-onderhandelingen wist je toch van te voren al wat er zou gebeuren, of tenminste: waar men het op aanstuurt. (U ziet, ik probeer uit alle macht hoop te houden dat ons parlement eensgezind en standvastig blijft. Ik doe ook mijn best te vergeten dat de president vond dat het parlement eigenlijk niet alles hoefde te weten tot alles rond was.)

Nu kunnen we wel meneer D aan de schandpaal willen nagelen (en ja, dat mag van mij), maar kijk, wie is hier nu eigenlijk de verantwoordelijke. Nee, niet alleen de president en ook niet alleen de ministers - die zijn de hoofdverantwoordelijken. Maar medeplichtig zijn al die mensen die niet luidkeels hebben geprotesteerd tegen de aanstelling van meneer Deel, terwijl ze wisten dat de constructie een hemeltergend voorbeeld van belangenverstrengeling was - zo bont heb ik het toch echt zelden gezien. En in geval u het niet weet: belangenverstrengeling is een vorm van corruptie. In het Engels heet het: conflict of interest. Misschien dat de onderhandelingscommissie dat eens even kan opzoeken. Anders wil ik het wel uitleggen - in het Engels, in het Nederlands, in het Sranantongo. Ik kan het ook zowel de facto als de jure uitleggen, jawel.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina