Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ASRA positief over verkoop vliegtickets in SRD

ASRA positief over verkoop vliegtickets in SRD

07/08/2018 07:32 - Lloyd Djendje

ASRA positief over verkoop vliegtickets in SRD

 

PARAMARIBO - Reisagenten vermelden op alle vliegtickets van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) de prijs in euro’s of US dollars. De verkoop van vliegtickets in Surinaamse dollars door de SLM heeft daarin geen verandering gebracht. De betaling voor de uitprint van een ticket aan elke vliegmaatschappij is geregeld door de internationale luchtvaartorganisatie Iata volgens het zogenaamde Billing and Settlement Plan-systeem.

De Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) werkt graag mee met deze actie van de SLM om tickets voor vluchten uit Suriname in SRD te verkopen. Volgens voorzittter Rias Mohamedjoesoef is de associatie gekend bij de voorbereiding. "De SLM heeft met ons vergaderd hierover en wij hebben ingestemd om mee te doen door de zaak goed uit te leggen aan onze klanten. Zolang het maar goed uitkomt voor het reizende publiek werken we mee", aldus Mohamedjoesoef.

Reisagenten dienen binnen een bepaalde tijd de betaling in euro's of US dollars te voldoen. De Asra-agenten moeten de vreemde valuta kopen bij de cambio's. Levert de cambiokoers verlies op voor de agenten, dan mogen zij aankloppen bij de SLM voor omwisseling naar euro of US dollar. Volgens Jack Uden, directeur van Jack Tours & Travel, is deze afspraak gemaakt met de nationale carrier.

Indien de Iata de SRD zou accepteren dan hoefden de reisagenten geen overmaking in vreemde valuta te voldoen, zegt Uden. "Dan zou er een grotere hoerastemming zijn naast de verkoop van tickets in SRD." De uitvoering van deze actie en het resultaat daarvan moeten uitwijzen of het besluit van de SLM voordeel oplevert voor de sector en het publiek.

De SLM accepteert betaling voor tickets in SRD vanaf 1 augustus tot en met 21 augustus 2018. Het gaat om tickets voor reizen vanuit in Suriname in oktober en november. Betaling in SRD kan via de SLM-passagekantoren in Paramaribo en Nickerie en bij door SLM erkende reisagenten.

Volgens Uden is de verkoop van tickets in SRD geen nieuw ding voor de reisbureaus. "Wanneer een klant in verlegenheid was voor vreemde valuta, dan hebben we gewoon SRD aangenomen en moesten we zelf een manier vinden om de SRD om te wisselen. Maar dat kan je niet ongeconditioneerd blijven doen. De reisbureaus hebben ook hun verplichtingen in vreemde valuta. Wij deden dat om de klant een goede dienst te bewijzen."

Uden benadrukt dat de nieuwe maatregel alleen geldt voor SLM-tickets uit Suriname. Wanneer iemand afreist met een SLM-ticket en een ticket van een andere maatschappij nodig heeft om door te reizen naar zijn eindbestemming, dan moet het andere ticket gewoon in vreemde valuta worden betaald. SLM wil met deze actie bijdragen aan de langgekoesterde wens van de regering om betaling voor goederen en diensten in Suriname in onze eigen munteenheid te doen geschieden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina