Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Harmonie voor Amazone regenwoud’

‘Harmonie voor Amazone regenwoud’

08/08/2018 17:13 - Van onze redactie

Een moment uit de speciale woord- en gebedsdienst in verband met de dag der inheemsen

Een moment uit de speciale woord- en gebedsdienst in verband met de dag der inheemsen Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Voor de deuren van het Basiliek wordt de delegatie van de bisdom en Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname(VIDS) begeleidt onder het geroffel van de Sumbaru drum en de klokken van de kerk die op de maat slaan.

Jaarlijks wordt er een bijzondere woord en gebeidsdienst gehouden in verband met de Nationale dag van Inheemsen die op 9 augustus wordt herdacht. "Vroeger konden wij in onze kreken zwemmen, vissen en leven. Nu is dit allemaal vervuild. Anderen zien dit als ontwikkeling", benadrukt Bischop Karel Choennie tijdens zijn toespraak dinsdagavond in het kathedraal. Dit jaar hebben zowel de VIDS als het Bisdom stilgestaan bij het behoudt van onze regenwoud. "Gebruik het bos met overleg," vertolkt George Ajakana in zijn gedicht tijdens de dienst. Als inheemsen moeten zij toezien hoe alle narigheden plaats vinden in onze bossen in naam van ontwikkeling..

De Vids voelt zich vooral gesterkt met deze verbintenis die de kerk aangaat met de Inheemsen voor het behoudt van ons regenwoud. "Wij zijn blij dat wij niet alleen staan en terug kunnen vallen op de kerk. Naast het behoudt van ons regenwoud, vechten wij na 25jaar nog steeds voor onze grondenrechten die nog niet erkent zijn door de staat," zegt Theo Jubitana, voorzitter van de VIDS. "Wij moeten verantwoordelijk leven met wat God ons heeft gegeven. No meki hebzucht kor'yu", benadrukt Choennie. Het bijzonder woord en gebedsdienst is een aanloop naar alle andere activiteiten die rondom dag van de Inheemsen wordt gevierd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina