Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SBA stuurt basketballers naar Exposure Camp

SBA stuurt basketballers naar Exposure Camp

09/08/2018 05:00 - Terence Oosterwolde

Cyarah Kensmil (6) wordt als enige meisje naar het kamp gestuurd.

Cyarah Kensmil (6) wordt als enige meisje naar het kamp gestuurd. Foto: Terence Oosterwolde  

PARAMARIBO - Niet alleen hebben ze gemeen dat ze voor dezelfde vereniging uitkomen en dit jaar Most Valuable Player werden, maar de basketballers Cyarah Kensmil, Dancell Leter en Donyell Samson van Yellow Birds streven ook één gezamenlijk doel op na: zich tussen vrijdag en zondag in de kijkers spelen van scouts uit de Verenigde Staten. En precies om die reden houdt Mario Davis al vanaf 2014 het Exposure Camp op Trinidad en Tobago.

De Amerikaan, die op college- en profniveau heeft gespeeld en al enkele jaren op het eiland woont, heeft het deze keer niet makkelijk gehad. "Het was een struggle met sponsors. Normaal heb ik er zes tot zeven, maar dit jaar slechts twee", vertelt hij de Ware Tijd. Met het inschrijfgeld van de deelnemers, maar ook met eigen middelen gaat hij de kosten proberen te dekken. "Maar dat doe ik heel graag, want ik wil deze spelers een kans geven. De Caribische regio heeft heel veel talent, maar dat talent heeft en krijgt weinig kansen. I just want to be the guy to help them out."

Een struikelblok dit jaar vormde de periode. Davis houdt zijn kamp normaal in juni, maar zag daarvan af omdat in diezelfde periode het Caribisch kampioenschap voor vrouwen en mannen werd gehouden in Suriname. Op advies van de scouts verschoof hij het kamp daarom naar augustus, maar die periode komt niet iedereen goed uit. "We hebben carnaval in de regio, vluchten zijn volgeboekt, dus hebben we wat minder aanmeldingen dan voorgaande jaren." Davis rekent op zo een veertig man. "Misschien wel minder landen but it will be competitive", verzekert hij.

Dit jaar wordt mede op verzoek na het succes van de jongens de eerste editie met meisjes. "Het is een try-out, we hebben daarom alleen Cyarah en een paar speelsters van Trinidad en Tobago." Maar net als de jongens zullen ook de meisjes zich in de kijkers kunnen spelen bij scouts uit de VS. Scouting services, die hun diensten verlenen aan honderden scholen, zijn present. Het voordeel is volgens Davis dat meerdere basketballers een kans maken. "Een coach is meestal geïnteresseerd in één speler of kijkt alleen uit naar spelers voor zijn school. De rest valt dan buiten de boot."

Zich in de kijkers spelen is precies wat Kensmil, Leter en Samson, die donderdagochtend afreizen, willen. "Ik ga natuurlijk mijn beste beentje voorzetten en met zelfvertrouwen spelen", zegt Kensmil, bevorderd naar de tweede klas van het havo. "Ik hoop dat ik opval, dat coaches geïnteresseerd zijn en dat ik een school vindt." Samson wil ook gezien worden door de coaches. "Ik verwacht ten minste twee aanbiedingen", klinkt het zelfverzekerd uit de mond van de Natin-leerling die over is naar de vierde klas. Vorig jaar was hij al gekozen, maar door een blessure moest hij afzien van deelname.

Leter was er in 2016 al bij en had toen aanbiedingen gekregen, maar kon niet op ze ingaan omdat hij de middelbare school nog niet had afgerond. Intussen heeft hij zijn havo-diploma op zak. "Ik verwacht dat het beter gaat dan twee jaar terug en hoop ook op meer aanbiedingen, waardoor ik kan kiezen." Op 29 juli liet ondervoorzitter Conrad Issa van de Surinaamse Basketbalassociatie Yellow Birds weten dat de technische commissie voor het trio heeft gekozen en dat tickets, inschrijf- en handgeld en verblijf zijn gecoverd. Hetzelfde is gedaan voor het De Arend-duo Chayf Elburg/Emile La Rose, dat in juni voor Suriname uitkwam in de Fiba AmeriCup 2021 Caribbean Pre-Qualifier. Op eigen kosten gaan ook Gianni Wip en Tano Lobman van Yellow Birds naar het eiland.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina