Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Obia nanga kunu

COLUMN: Obia nanga kunu

13/08/2018 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Obia nanga kunu

Giwani Zeggen  

Als ik het gezegde goed heb begrepen, luidt het vrij vertaald als volgt: “Als die obia niet van jou is, spuug er niet in”. Een mening over de situatie met betrekking tot de benoeming van een nieuwe granman der Saramaccanners, moet u dan ook niet van mij verwachten. Natuurlijk heb ik die wel, maar als je niet genoeg van de materie weet, is het beter te luisteren. Natuurlijk jammer dat het is gegaan zoals het is gegaan. De enige hoop die je kunt uitspreken, is dat partijen elkaar op de één of andere manier vinden, en in vrede verder kunnen gaan.

De ceremonie in het paleis was mooi. En dan met name het culturele aspect en de culturele inzegening van de granman door tap  basi Ramon Mac-Nack. Het wintigeloof vindt steeds meer ingang in Suriname en daar ben ik blij om. Niet omdat ik zelf geloof, ik ben zo ongelovig als maar kan zijn, maar wel voor al die Surinamers die er wel waarde aan hechten. Ik zag ook Steve Meye in de zaal zitten. Hopelijk heeft hij goed geluisterd naar de woorden van president Desi Bouterse, die opriep tot respect voor alle geloven in ons land.

En terwijl het ene probleem deels opgelost lijkt, dient zich een volgend obstakel aan. En in deze obia ga ik wel spugen, omdat het ons allemaal aangaat; de landsdienaren die nomonomo een forse loonsverhoging eisen. Het heeft meer weg van een kunu. Bijna vijftigduizend ambtenaren de komende vier tot vijf maanden een loonsverhoging van 25 procent geven, is onverantwoordelijk. En ja, ook ambtenaren hebben recht op een beter leven. En nee, het is niet hun schuld dat Suriname en de Surinamers in deze positie zijn beland, maar dat neemt niet weg dat ze wel medeverantwoordelijk zijn om eruit te komen.

Vooral de leiders van de CLO, Ronald Hooghart en Michael Miskin, hebben in deze een taak. Dat leerkrachten meer geld hebben gekregen, is geen steekhoudend argument voor hun eis. Het zou dit duo sieren hun achterban dat ook duidelijk te maken. Een paar duizend personen een loonsverhoging toekennen, is iets totaal anders dan een paar tienduizenden. Bovendien, van elke leerkracht weten we, een enkeling daargelaten, dat ze daadwerkelijk werken. Hetzelfde geldt voor politie- en brandweermensen. En eerlijk is eerlijk, van landsdienaren kunnen we dat niet zeggen.

Niet voor niets kennen we de fenomenen 'zeven even' en 'spookambtenaar'. Mensen die op een loonlijst staan en er niks voor terugdoen. Niet gecreëerd door deze regering, maar ze hebben het wel in stand gehouden en uitgebreid. De ambtenarij is, naast corruptie, verworden tot een vloek van de overheidsfinanciën. Regering op regering is bang er iets aan te doen, niet bereid om eventueel stemmen te verliezen bij de volgende verkiezingen. Nu is het echt de hoogste tijd de kunu te doorbreken.

Het is te hopen dat de regering de CLO dwingt om samen te komen tot een hervormingsplan voor de ambtenarij. Te beginnen met het loskoppelen van de salarissen van de president, vicepresident, ministers, assembleeleden en adviseurs aan die van de ambtenaren. Zolang dat plan er niet is, moeten de ambtenaren er geen cent bijkrijgen wat mij betreft. Ongebreidelde loonsverhogingen brengen niks goeds. Tenzij u de wisselkoers nog niet hoog genoeg vindt, en tien jaar president Desi Bouterse wilt afsluiten in 2020 met 1 op 10 voor de US dollar.

Dezelfde daadkracht die de president heeft getoond door - ondanks alle protesten - een granman te benoemen uit de drie kandidaten die hem zijn voorgelegd, in plaats van de mensen er zelf uit te laten komen, verwacht ik nu ook. Dan hebben we in 2020 toch nog iets positiefs, voor de lange termijn, om op terug te kijken na twee termijnen Bouterse. Toen er door de ambtenarij geprotesteerd moest worden tegen wanbeleid, in 2016 en 2017, heeft ze het laten afweten. En als Hooghart en Miskin vervolgens, samen met hun leden, een winti willen dansen, laat ze. We kunnen nog altijd Ramon Mac-Nack vragen ze weer rustig te krijgen. Maar van deze lantiman-kunu moeten we af!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina