Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zorgraad teleurgesteld in zorgverleners

ACHTERGROND: ‘Deze mensen hebben niets te maken met de gemeenschap’

14/08/2018 18:12 - Jason Pinas

Hartchirurg Pieter Voigt stelt een vraag terwijl de zorgraadleden achter de tafel aandachtig luisteren.

Hartchirurg Pieter Voigt stelt een vraag terwijl de zorgraadleden achter de tafel aandachtig luisteren. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De Zorgraad is verbaasd en teleurgesteld over de houding van het collectief van zorgverleners, na de openbare vergadering van zaterdag. Ze beschouwt de felle reacties van onder meer de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) als een bewuste aanval, die al voor de bijeenkomst was opgezet.

Het kan er bij Zorgraadvoorzitter Anjanie Ganput en ondervoorzitter Glynes Tjon Eng Soe niet in, dat particuliere huisartsen het voorgestelde tarief van SRD 21 per verzekerde per maand, van de tafel hebben geveegd. Het bedrag kan volgens de toppers zelfs gefaseerd worden verhoogd naar SRD 25. Dat is een totale verhoging van ruim 40 procent. Voor specialisten en paramedici, wordt een verhoging van 20 procent voorgesteld, terwijl ziekenhuizen hun ligdagtarieven met 45 procent mogen verhogen indien ze akkoord gaan met het advies.

"We hebben gewerkt met hun eigen accountantsrapport en de bedragen die ze zelf hadden aangegeven. Maar ze zijn nu niet tevreden, omdat ze veel meer willen verdienen. Die bedragen kunnen we nu echter niet ondersteunen", zegt Tjon Eng Soe tegen de Ware Tijd. Ze wijst erop dat de tarieven die door de verschillende disciplines worden geëist, niet gedragen kunnen worden door de slechte economische situatie. Uit een accountantsrapport blijkt dat particuliere huisartsen maandelijks een bedrag van SRD 65.000 willen verdienen.

Dat is ongeveer USD 8.4 per verzekerde per maand, terwijl de Zorgraad uitgaat van een tarief van USD 3.31 per maand. Paramedici verlangen een maandinkomen van 4.000 US dollar en specialisten kijken uit naar ruim 20.000 US dollar per maand. "U begrijpt dat we niet achter die bedragen kunnen staan. Het is gewoon niet mogelijk, want als we dat doen, dan stort de hele zorg in", waarschuwt de ondervoorzitter.

Achterhaalde tarieven

Ricardo Markiet, voorzitter van de sectie huisartsen bij de VMS, is het niet eens met de raad. Hij zegt tegen de Ware Tijd dat de artsen na goede calculaties op een tarief zijn gekomen. Hij betwijfelt of dat het geval is geweest bij het model van de Zorgraad. "Wij hebben ze gevraagd hoe ze op de bedragen zijn gekomen, maar dat konden ze niet uitleggen. Dus ze stellen gewoon gevoelsmatig een tarief voor. Dat kunnen wij onmogelijk accepteren. En als we aan bepaalde voorwaarden voldoen wordt het bedrag hoger, wie is de Zorgraad om voorwaarden voor een kliniek te bepalen?"

Volgens Markiet, wordt de indruk gewekt alsof de artsen niet volgens protocollen en regels willen werken. "Dat is niet waar. Wij zijn juist al heel lang bezig met het ministerie, maar zaken komen maar niet van de grond. Vanaf 2012 ben ik persoonlijk met deze zaak bezig. Ik heb zelfs met de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) gezeten om te praten over de automatiseringskwestie. Ze hebben mij als een blok laten vallen nadat het eindrapport af was", ergert hij zich.

Kwaliteit en ordening

Ganput benadrukt dat er niet alleen over de tarieven gesproken moet worden, maar ook over de kwaliteit van de zorg. Ze vindt ook dat de totale sector gestructureerd moet worden. "Er wordt tot nu toe meer gesproken over tarieven en bedragen, maar wij zijn niet bezig met een loononderhandeling. De zorgverleners zijn al bijna zes jaar aan het onderhandelen. Tot nu toe zonder resultaat. Denkt u dat Survam staat te springen om deze dingen? Helemaal niet. Ze gaan nog jaren onderhandelen, maar ze gaan niets krijgen", zegt de voorzitter scherp. Volgens haar willen de zorgverzekeraars het nieuwe tariefvoorstel wel betalen. Markiet stelt echter dat de zorgverleners wel over ordening praten. Hij noemt daarbij voorbeelden waarbij zijn organisatie met verschillende initiatieven is gekomen. Die zijn echter niet overgenomen.

Bedrijf

Een particuliere huisartsenpraktijk is volgens Markiet een bedrijf. Hij zegt dat er onvoldoende rekening wordt gehouden daarmee. "Wij zijn anders dan een RGD- arts, we moeten zaken zoals personeel, licht en water zelf betalen. Dus de bedragen die de mensen zomaar noemen kloppen helemaal niet", legt hij uit. Het minimale bedrag dat nodig is voor de particuliere huisartsen is volgens hem USD 5,85 per verzekerde per maand. "Dat is het inkomen voor het bedrijf en niet voor de arts", verduidelijkt hij. Ter ondersteuning van dit standpunt overhandigt hij stukken die staven dat een groot aantal particuliere huisartsen heel weinig ingeschreven patiënten hebben. "Slechts een klein deel heeft uitpuilende poliklinieken, maar dat moeten de zorgverzekeraars en de overheid ordenen en niet wij."

Niets te maken

Ganput weet dat het collectief van zorgverleners geen rekening houdt met de samenleving. Volgens haar kan het de groep weinig schelen, wat de negatieve effecten voor het land zullen zijn indien hun eis wordt ingewilligd. "Ze hebben helemaal niets te maken, want als dat het geval was, hadden ze zich nooit zo opgesteld. Het tarief van de huisartsen is de basis. Dus als dat stijgt, worden alle andere ook hoger. Dat betekent dat de premie hoger wordt. En wie gaat dat moeten betalen? De samenleving? En vanwaar moeten zij het geld vandaan halen?", vraagt ze zich af.

Ganput: "Ze onderhandelen letterlijk voor hun loon en niets anders. Suriname is voor hun niet belangrijk. Wij kijken naar het grotere plaatje. De meerwaarde voor de burger staat bij ons voorop. Iedereen moet inleveren, waarom willen zij dat niet."

Vertrouwen opgezegd

Een recente verklaring van de zorgverleners heeft kwaadbloed gezet bij de Zorgraad. Daarin wordt de deskundigheid van de raad ter discussie gesteld. Die ondeskundigheid blijkt volgens het collectief uit zaken zoals slechte communicatie en intransparantie. De zorgverleners hebben daarom het vertrouwen opgezegd in de Zorgraad. Ganput zegt dat ze geen boodschap heeft aan de verklaring. "Driekwart van de punten die erin zijn opgenoemd, regarderen de Zorgraad niet, maar het ministerie van Volksgezondheid. Die voorstellen moeten ze dus doen aan de minister." Tjon Eng Soe benadrukt dat deze weg, de enige optie is voor de ontevreden groep. "This is it and nothing else", stelt ze onomwonden.

Tjon Eng Soe meent dat de zorgverleners hun plaats moeten kennen: "We zijn wel bereid te praten, maar het moet op een respectvolle manier gebeuren." Ganput is vooral niet erover te spreken dat de zorgverleners zich alvast voorbereiden op eventuele acties. "Dat vind ik echt verschrikkelijk." Markiet blijft erbij dat de raad het probleem binnen de sector, niet kan oplossen, omdat ze het veld onvoldoende kent. "We hebben tot nu toe geen powerplay gespeeld, omdat we aan onze patiënten denken. In feite telt men de Zorgraad niet. Ze moeten met ons komen zitten. Ze mogen roepen, maar niemand luistert naar ze", besluit Markiet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina