Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • EBS-fraudezaak opnieuw uitgesteld

EBS-fraudezaak opnieuw uitgesteld

14/08/2018 07:44 - Cheflin Paulus

EBS-fraudezaak opnieuw uitgesteld

 

PARAMARIBO - De rechtszaak tegen de fraudeverdachten bij de Energiebedrijven Suriname (EBS) is opnieuw uitgesteld, nu tot 24 oktober. In deze zaak worden Willy Duiker, ex-waarnemend directeur van het bedrijf, ex-directeur Kenneth Vasseur en de voortvluchtige ondernemer Dick van Kanten vervolgd. Advocaat Murwin Dubois zegt dat het Openbaar Ministerie (OM) nog twee agenten wil horen als getuige. Hij begrijpt niet waarom dit verhoor nodig is.

Een uitspraak in de zaak laat met dit uitstel nog langer op zich wachten. Advocaat Raoul Lobo vertelde eerder aan de krant dat hij hoopt dat er een uitspraak op korte termijn komt, maar naar nu blijkt is het onderzoek nog niet afgerond. Lobo zei eerder dat er geen bewijs is tegen de verdachten. Hij wil de zaak zo spoedig mogelijk afgerond hebben, zodat de verdachten geen rechtszaak meer boven het hoofd hebben en geen verdere imagoschade lijden.

Eerder zou er in de media gezegd zijn dat de rechtszaak verstrekkende financiële gevolgen zou hebben voor Van Kanten, directeur van Greenland NV, een bedrijf waarmee de EBS zaken deed. Ook andere bedrijven ondernamen stappen tegen deze ondernemer vanwege de beschuldigingen van fraude. Het Pensioenfonds van de EBS, waar Van Kanten een forse schuld had, verkocht vorig jaar drie van zijn panden op de veiling.

Eerder heeft het OM een ICT-deskundige gevraagd opheldering te brengen in de zaak. Het ging vermoedelijk om de verklaring van de getuige Giovanny Ridley van de afdeling Procurement die op de vorige zitting heeft gezegd dat hij een e-mail kan overleggen waaruit blijkt dat iemand over een betalingskwestie schreef naar Duiker.

De e-mail zou te maken hebben met corruptie waarbij er forse bedragen zijn verduisterd. Maar volgens de verdediging is ook uit de verklaring van deze deskundige niet gebleken dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de handelingen waarvoor zij terechtstaan. De zaak loopt al enige tijd. De verdachten zijn op vrije voeten gesteld kort voor kerst 2015.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina