Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Salarisverhoging kost per maand SRD 11,5 miljoen

Salarisverhoging ambtenaren kost maandelijks SRD 11,5 miljoen extra

16/08/2018 15:24 - Gilliamo Orban

Michael Miskin, secretaris van de CLO tijdens de vergadering van de ledenraad.

Michael Miskin, secretaris van de CLO tijdens de vergadering van de ledenraad. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ongeveer veertigduizend ambtenaren en aan hen gelijkgestelden zullen per eind september 25 procent verhoging krijgen na de incorporatie van de koopkrachtversterking van SRD 500 in het salaris. De overheid zal hierdoor maandelijks SRD 11,5 miljoen extra uitgeven. “Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gezegd dat hiervoor geen geld bijgedrukt zal worden, maar dat het gaat om middelen die in de samenleving rouleren. We zullen zien hoe dat verloopt in de praktijk”, zegt Michael Miskin, secretaris van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO).

Hij wijst erop dat ook de gepensioneerde landsdienaren op basis van het staatsbesluit over welvaartvaste uitkeringen, recht hebben op de verhoging. Miskin, die directeur is van het Pensioenfonds, legt uit dat er maandelijks SRD 44 miljoen wordt uitgekeerd aan 25.000 oud-landsdienaren. SRD 14 miljoen komt van de premie van loontrekkers en SRD 30 miljoen van de staat. "Het Pensioenfonds zal met de verhoging bijvoorbeeld SRD 50 miljoen betalen aan pensioenen", zegt Miskin.

De gepensioneerden zullen volgens hem de verhoging mogelijk eind september niet ontvangen, omdat er nog wat werk gedaan moet worden. "De nieuwe loonreeks moet eerst officieel zijn bij resolutie en vervolgens moet het Pensioenfonds een calculatie maken en aanbieden aan de minister van Financiën die geld vrij moet maken" zegt Miskin. Hij maakte woensdag de hoogte van de looncorrectie bekend tijdens een vergadering van de ledenraad van de CLO. Die is tevreden met het resultaat, dat overeenkomstig het gevraagde is.

"We willen niet dat de mensen achteruitgaan in salaris nadat de SRD 500 is opgenomen in het loon. De minister van Financiën is zondag hiermee akkoord gegaan en de loonreeks die we hebben voorgesteld zal gehanteerd worden" , zegt Miskin. Vervolgens liet de minister dinsdagmiddag in een WhatsApp-bericht weten dat hij het eens is met de salarisverhoging van 25 procent. Door de nieuwe ontwikkeling gaan salarissen van de lagere groepen met 85 procent omhoog, terwijl de hogere salarisgroepen 30 procent meer zullen verdienen. De vakbond wil binnen twee weken een principeakkoord met de regering bereiken. Er moet volgens Miskin nog gesproken worden over onder meer de twk die vanaf januari 2017 betaald moet worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina