Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • The Funmasters na 25 jaar terug met megaconcert

The Funmasters na 25 jaar terug met megaconcert

16/08/2018 21:36 - Audry Wajwakana

The Funmasters komen in december naar Suriname.

The Funmasters komen in december naar Suriname. Foto: collectie The Fun Masters  

PARAMARIBO - ‘Kamra doro’, ‘Kijk kijk kijk wat een mooie meid’, ‘Wittie Visie’, ‘Andomijomijo’ zijn enkele grote hits waarmee de kasekoformatie The Funmasters grote bekendheid geniet. ‘Wittie Visie’ is zelfs wereldwijd al meer dan twintig keer uitgebracht. Voor de Nederlandse band die dit jaar veertig jaar bestaat, is het tegelijkertijd precies 35 jaar geleden dat die voor het laatst een show in Suriname gaf. Veel te lang uiteraard, maar hier komt gauw verandering in.

Op 14 december maakt de band die lange periode van afwezigheid goed met een megaconcert in het NIS, dat tevens een ode is aan Surinaamse muziekiconen die er niet meer zijn. Dat vertellen bandlid Iwan Esseboom en promotieleider Roy Young Afat. Het is volgens Esseboom altijd een vurige wens geweest van de bandleden om een grote show in Suriname te geven. Echter, de afgelopen jaren is dat door verschillende redenen niet goed gelukt.

"De oprichter en toenmalige bandleider Edmund 'Rio' Resort werd ziek en kwam te overlijden. Er was daarna ook nooit een goede reden voor bandleden om naar Suriname te komen", zegt de zanger. De show duurt een lijvige zes uur. Er is een line-up van voordrachtkunstenaars, dansers, beeldende kunstenaars en lokale bands. Een Franse kunstenares die met de band meereist, zal haar werken met die van jonge kunstenaars zodanig integreren dat de kunstwerken in een videoshow vertoond kunnen worden.

De Funmasters is eind jaren zeventig ontstaan. Met hun eerste eigen nummer 'Kamra doro' nam de populariteit van de band toe en in de grote vakantie van 1980 gaven ze hun eerste show in Suriname. De meeste teksten gingen over gebeurtenissen uit de slaventijd, liefde, relaties, ruzies, vijandschap en soms ook een beetje winti.  'Wittie Visie', dat in 1983 door Paul van Dalen werd geschreven, is volgens Iwan eigenlijk een protestlied over 'witte' slaveneigenaren die de slaven niet goed behandelden. Met dit lied en nog andere hits kwam de band voor het laatst in 1983 naar Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen