Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wanneer hout het op?

COLUMN: Wanneer hout het op?

21/08/2018 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Wanneer hout het op?

Gerold Rozenblad  

“Het hout niet op”, luidt een klacht (met bewuste verschrijving) van FB-vriend Alan die weleens te vinden is onder een foto of video van overbeladen houttrucks, of van trucks die zodanig beladen zijn dat zij een gevaar vormen voor de rest van het verkeer. Vroeger zag ik deze klacht vaak langskomen, maar kennelijk heeft Alan het bijltje erbij neergelegd, omdat hij een van de roependen in de woestijn is.

Het afgelopen weekend moest ik sterk aan Alan denken. We zouden en moesten naar Domburg rijden om te genieten van een gerecht waarvan we vinden dat niemand het zo lekker maakt als die 'ene' standhouder. Iets dat we al een paar maanden niet hadden gedaan. We hebben het geweten. De heenweg bleek een toegenomen beproeving, door de almaar wegzakkende oude weg naar Domburg. Maar het was de terugweg via Hihgway, die me aan Alan deed denken.

De nummer één aanvoerlijn van houtransporteurs blijkt totaal aan flarden gereden. Zo erg dat er geen keus was dan kilometers asfalt te verwijderen om de weg te rehabiliteren. Het werd rijden op de linkerstrook tot er tegenliggers kwamen om dan snel even op het onverharde deel de weg te vervolgen om vervolgens weer wat asfaltkilometers te maken. Hachelijker kon het niet. En tegen de tijd dat we weer de beschikking hadden over beide geasfalteerde banen, leek de weg door het vele lapwerk te zijn veranderd in een kilometerlange rumblestrip.

Er zijn plannen om de weg tot een vierbaansverbinding te maken en ik vraag mij af of straks de enorme investering weer zal worden overgelaten aan het vernietigend werk van de wielen van de houttrucks. Zeker als een andere investering, de Bosjebrug, nu reeds ten prooi dreigt te vallen aan de stammen transporterende monsters.

Tot uit Nederland moeten we een waarschuwing krijgen dat de fundering van de brug de vele aanslagen uiteindelijk niet zal kunnen weerstaan. En denk ik, hoe erg moet het worden voor het ophout (om de spelling van Alan aan te houden) en een keer paal en perk wordt gesteld. Maar terwijl we ons het asfalt van de weg laten rijden, blijkt dat er nog meer is dat zal moeten ophouden.

Mijn krant en Starnieuws schijnen in een estafetteverslaggeving te zijn beland over rapportage van inbeslagname van illegaal hout. In de afgelopen twee maanden zijn bij elkaar zeker tien gevallen geweest van inbeslagname van illegaal gerooide stammen door de SBB. Aan incompetentie van dWT of Starnieuws zal het niet gelegen hebben dat ik tot de dag van vandaag nog niet heb gelezen dat iemand een keer wordt opgesloten voor de overtredingen. Het wordt steeds afgedaan als economisch delict.

Het is letterlijk dweilen met de kraan open, want een goed deel van de daders blijkt recidivist. Niet verwonderlijk, natuurlijk. Want we worden in ons eigen vet gaar gekookt. Gepakt, nou dan snel weer een paar illegale stammen rijden in de hoop deze keer niet te worden aangehouden. Schade snel ingelopen. En de vraag is hoe groot de bijdrage van de houtsector aan de economie nou werkelijk is, als de reparatiekosten aan de wegen en de verloren retributiegelden worden afgetrokken. Het zal mij niet verbazen als de winst erg pover zal blijken te zijn. Alan, misschien als deze cijfers ooit een keer aan onze beleidsmakers worden gepresenteerd, hout het gedonder in deze sector ooit een keer op!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina