Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Alleen het volk kan een oplossing brengen’

‘Alleen het volk kan een oplossing brengen’

23/08/2018 10:02 - Merredith Bruce

Wim Bakker spreekt van een vertrouwenscrisis in de Suralco/Alcoa-kwestie.

Wim Bakker spreekt van een vertrouwenscrisis in de Suralco/Alcoa-kwestie. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Wim Bakker, coördinator van het actiecomité Alcoa, constateert een vertrouwenscrisis in de Suralco/Alcoa-kwestie. “Het grootste probleem waar wij als volk tegen aanbotsen, is dat we te maken hebben met twee partijen die niet te vertrouwen zijn: de regering en Alcoa.” Volgens Bakker kan alleen het volk een oplossing brengen in deze kwestie. Hij merkt dat parlementsleden, de volksvertegenwoordigers, niet in staat zijn om een vuist te maken.

Bakker sprak maandag nadat Erlan Sleur van milieuorganisatie Probios onderzoeksresultaten had gepresenteerd van metingen naar radioactieve stralingen, die hij heeft verricht in de kleine 'mud lake' in de buurt van de Suralcoplant. "De meting heeft aangetoond dat er ioniserende radioactieve straling is, weliswaar laag waar wij hebben gemeten, maar het kan best zijn dat het elders hoger is of op andere plekken misschien nog lager", vatte Sleur het resultaat van de meting samen tegenover de Ware Tijd. Hij vindt het belangrijk dat er nog meer onderzoek wordt verricht.

Bakker vraagt zich echter af of de regering en Alcoa inderdaad openheid van zaken zullen geven. Hij vindt het beter dat er wordt aangedrongen op onderzoek vanuit een onafhankelijke partij naar de schade van het milieu op plekken die Alcoa heeft gebruikt als stortplaats van industrieafval. Hij vindt het belangrijk dat er een overzicht komt van deze plekken en van hoeveel afval er is gestort. De verrichtingen van het actiecomité en Sleur moeten volgens Bakker gezien worden als manieren om het bewustzijn bij de bevolking te vergroten, want alleen die kan een oplossing brengen.

Het comité is blij met uitspraken van NDP-fractieleider André Misiekaba, die onlangs in het parlement heeft gesteld dat de Alcoa/Suralco met de ontmanteling van de fabriek illegaal bezig is. Bakker zegt dat het comité dezelfde conclusie heeft getrokken. In zijn ogen is zowel de regering als Alcoa illegaal bezig. Bakker verwacht dat het niet alleen bij de stelling van Misiekaba blijft. "We rekenen erop dat hij die gordiaanse knoop gaat doorhakken, want als hij dat doet is het opgelost. Als het parlement de moed heeft om te doen wat goed is, dient het een motie van wantrouwen in tegen de regering. Alleen het parlement kan de regering dwingen om openheid van zaken te geven."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina