Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Caustic

23/08/2018 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Caustic

Stuart Rahan  

Dat een bijna onschuldig woord als 'caustic' in meerdere varianten voor zoveel bijtende reacties kan zorgen, bewijst deze regering in de Alcoa-kwestie. En opnieuw bijt de regering van zich af. Onlangs bestempelde vp Ashwin Adhin de Alcoa-kwestie als een staatsgevaarlijke zaak indien ontmanteling van de Suralco-plant onverantwoord geschiedt. Het steeds weer van zich afbijten door deze regering in deze niet alleen milieuonvriendelijke kwestie, maakt de samenleving er niet geruster op. Hoe kan een regering die verantwoordelijk is voor burgers zo onverantwoord omgaan met een bijtende kwestie die in eerste instantie de volksgezondheid ernstig bedreigt?

Wederom is het hoogste democratisch gekozen orgaan in deze bijtende zaak geschoffeerd. Toen wij DNA-voorzitter Simons enkele weken terug hoorden, werd de indruk gewekt als zou de regering niet nog een keer om uitstel van de inhoudelijke behandeling van de Alcoa-kwestie moeten vragen. Met knikkende knieën moest Adhin (de president laat het weer eens afweten) gehoorzamen aan haar reprimande. Enkele weken later heeft de regering echter wederom lak aan Simons en haar DNA. Als jullie toch al zo lang wachten op onze reactie dan kunnen er nog wat weken bij. Ja, u leest het goed, nog wat weken. Volgende week begint het parlementaire reces. De eerstvolgende gelegenheid de Alcoa-zaak te bespreken, is pas met de opening van het nieuwe parlementaire jaar in oktober. En u weet, vakantie is vakantie.

De Alcoa-zaak begint rottende vormen aan te nemen. Het stinkt, de dampen zijn bedwelmend. Op zich niet slecht voor de regering. Die leeft namelijk in de hoop dat de vrijgekomen walm de assemblee van gedachten doet veranderen. Met een meerderheid denkt de regering Bouterse/Adhin deze politieke stinkbom te overleven. Een meerderheid die bewust het persoonlijke belang dient van presidentieel commissievoorzitter Dilip Sardjoe. De omgekeerde wereld in een klimaat waar de kiezer als algemeen belanghebbende in de kou wordt gelaten. Assembleeleden durven niet op hun achterpoten te staan om helderheid te eisen in zoveel schimmigheid. Bang om bij de aanstaande verkiezingen hun plek op de kiezerslijst kwijt te raken. Ook een persoonlijk belang, die DNA-zetel.

Nu heeft de buitenparlementaire oppositie zich ook gemengd in de discussie. Het was een heel komisch beeld NPS-er Wim Bakker in de val te zien lopen nabij de Paranamplant. Gewapend met spandoek en koffiepot dacht deze arts en uitgerangeerde parlementariër zich wederom in de kijker te spelen. "Ik voel me echt gepakt", legt hij politiek correct uit. Ik voel me genaaid, is een betere omschrijving. Nu weet hij tenminste ook hoe het voor de massa aanvoelt als die niet krijgt wat hen beloofd is. Dat voelt heel irritant aan, ja.

Ook milieuorganisatie Probios doet een duit in het milieuzakje. Na hun meting bleek radioactief afval en andere chemische troep zich op en rondom de Paranamplant te bevinden. Als leek hoef ik niet eens te meten om te weten dat er sprake is van vervuiling. Ik ben geïnteresseerd in de hoeveelheid en mogelijke schade voor bevolking en milieu daar. Dat Suralco onder meer caustic soda gebruikte voor de verwerking van aluinaarde is bekend. Wat wij niet weten zijn welke verschillende voor mens en milieu schadelijke stoffen zijn gebruikt in de honderd jaar van bauxietexploitatie.

Nu Alcoa toch uit Suriname vertrekt en wij achterblijven met de vervuiling heb ik een voorstel wat te doen in deze staatsgevaarlijke caustic-zaak met politici als de president en zijn presidentiële commissie die er hun persoonlijk financieel gewin in zien. Ik stel bij deze voor dat zij met elkaar en hun gezinnen op Paranam mogen gaan wonen tot wij precies weten wat daar precies gebeurt/gebeurde. Met het verdiende geld uit de schrootafwikkeling kunnen zij de medische specialistische zorg in buitenlandse ziekenhuizen makkelijk betalen. Dat doet de president trouwens nu toch al door dokter Wim Bakker brodeloos te maken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina