Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 13 jaren aan achterstallige jaarrekeningen ingediend

13 jaren aan achterstallige jaarrekeningen ingediend bij DNA

25/08/2018 20:53 - Wilfred Leeuwin

Waarnemend Assemleevoorzitter Melvin Bouva zegt dat het parlement naar cijfers vraagt omdat het zijn controlerende taak wil uitoefenen.

Waarnemend Assemleevoorzitter Melvin Bouva zegt dat het parlement naar cijfers vraagt omdat het zijn controlerende taak wil uitoefenen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Dit is “onbehoorlijk en onkan”, reageert waarnemend parlementsvoorzitter Melvin Bouva nadat hij donderdag uit handen van minister Antoine Elias van Volksgezondheid een behoorlijke stapel documenten in ontvangst heeft genomen. Het gaat om achterstallige jaarrekeningen over de afgelopen dertien jaren, afkomstig van instellingen die vallen onder het ministerie van Volksgezondheid.

Bouva is blij dat na aandringen van het parlement, de minister druk heeft uitgeoefend op de instellingen om hun jaarrekeningen in orde te maken. Deze stap is een van de acties die gepaard gaat met de totale doorlichting van de gezondheidssector.

De waarnemend voorzitter vindt het jammer dat niet alle documenten zijn goedgekeurd door de staatsaccountant. Hij noemde onder meer de stukken over de afgelopen drie jaar van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, St. Vincentius Ziekenhuis, het Staatsziekenfonds en het Bureau Dak- en Thuislozen.

Volgens Bouva is het niet verwonderlijk dat de gezondheidssector er uitziet zoals het nu is. "Hoe moeten we als land in staat zijn beleid te maken voor de sector wanneer er over een periode van dertien jaar geen verantwoording wordt afgelegd." Na de aanname van de Wet op de Jaarrekeningen enkele maanden terug zal het parlement er volgens hem heel scherp op letten dat overheidsinstituten en de regering verantwoording afleggen.

"Ik heb het gevoel dat mensen het niet leuk vinden, maar controle uitoefenen op de regering en haar instituten is de taak van het parlement. Wij als parlement doen het niet omdat we het leuk vinden om naar cijfers te vragen, maar om onze controlerende taak uit te oefenen." Volgens Bouva schreeuwen veel zorginstellingen hard dat er onvoldoende geld in de zorg wordt gestopt, terwijl zij zelf kampen met behoorlijke schulden, tekorten en achterstanden.

Dit laat zich volgens hem niet rijmen met de verantwoordelijkheid om zelf op een behoorlijke manier verantwoording af te leggen over geld dat bestemd is om de sector draaiende te houden. "We zien een enorm tekort in de curatieve en preventieve zorg, maar als we kijken hoeveel geld in de zorg wordt besteed en nu dit zien, dan is er inderdaad iets mis", zegt Bouva.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina