Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minister wil export rondhout ontmoedigen

Minister Samsoedien wil export rondhout ontmoedigen

28/08/2018 08:47 - Beta Debidien

Houtblokken op de haven van Nickerie ten behoeve van de export. Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer wil de export ontmoedigen.

Houtblokken op de haven van Nickerie ten behoeve van de export. Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer wil de export ontmoedigen. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) wil de export van rondhout ontmoedigen. De bewindsvrouw heeft een voorstel ingediend om de exportwaarde van het rondhout gefaseerd te verhogen. “Wij hebben daarover met de sector gesproken en we gaan dat langzaam verhogen, zodat de export wordt ontmoedigd”, zei de minister zaterdag in het Burger Informatie Centrum in Nieuw-Nickerie.

De bewindsvrouw vertelt dat ze bezig is de bosbouwsector te inventariseren en nagaat hoe ze deze sector kan reguleren. Dat doet zij samen met Jerry A-kum, die begin juni is benoemd als directeur bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht. "We kennen allemaal het verleden van deze organisatie. We weten ook dat onderzoek uitgewezen heeft dat in het verleden er heel veel fout is gegaan. We hebben een aantal zaken reeds op papier."

RGB voert ook gesprekken met buitenlandse instanties, die hier de werkers in de sector moeten komen bijscholen om het hout op een duurzame wijze te verwerken, "omdat er nu bij het verwerken van gezaagd hout ten behoeve van de export te veel verloren gaat. Als de mensen een boom vellen, wordt slecht 38 procent van het hout gebruikt en de rest gewoon ergens in het bos gelaten. Dat brengt heel veel verlies met zich mee." De verwerkingsbedrijven in Suriname hebben volgens Samsoedien niet de capaciteit om het hout te verwerken tot exportproduct.

Ze benadrukt echter dat de overheid - vanwege de economische gevolgen - moeilijk kan stoppen met de export van hout. Het ministerie verwacht dit jaar nog buitenlandse partners die de mensen in de sector kunnen bijscholen. De sector staat open voor die ontwikkelingen. De minister wil in goed overleg met de sector en met de actoren volgend jaar beter beleid maken om met het hout dat geoogst wordt zoveel mogelijk exportproducten te vervaardigen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina