Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname: 6 procent bbp voor gezondheidszorg

Suriname besteedt 6 procent bbp aan gezondheidszorg

28/08/2018 22:06 - Wilfred Leeuwin

Suriname besteedt 6 procent bbp aan gezondheidszorg

 

PARAMARIBO - Suriname heeft in 2017 6 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) besteed aan de gezondheidszorg. Dit komt neer op een bedrag van SRD 1,25 miljard. Dat blijkt uit de Health Accounts-gezondheidsstudie. Meer dan de helft van dit geld komt van de overheid, terwijl huishoudens een derde van het bedrag hebben bijgedragen. Het resterende deel komt van donoren, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s).

Meer dan twee derde deel van de uitgaven gaat naar de curatieve zorg, terwijl een klein bedrag wordt besteed aan preventieve zorg. Minder dan 2 procent van de uitgaven voor de gezondheidszorg is bestemd voor hiv-bestrijding, blijkt uit de studie. Het grootste deel van deze weinige middelen wordt dan ook weer bijgedragen door de overheid.

Het Health Accounts-systeem trekt na hoe verantwoord overheden omgaan met de gezondheidszorg. Het is een internationaal erkende methodologie die gezondheidsuitgaven meet en de stroom van financiële middelen door de gezondheidssector traceert.

De resultaten van de schattingsstudie geven informatie over de waarde van de gekochte gezondheidszorggoederen en -diensten en de patronen in financiering, verstrekking en consumptie van hulpmiddelen voor de gezondheidszorg. Het onderzoek biedt een diepgaande analyse van de middelen die worden besteed aan gezondheidszorg in Suriname door de overheid, externe ontwikkelingspartners, werkgevers en particulieren, rechtstreeks of via verzekeringen, en andere regelingen.

De studie is uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) en het door de USAID gefinancierde Health Finance and Governance Project. De bevindingen van deze studie benadrukken volgens de Amerikaanse ambassade in Suriname het belang van het verhogen van de uitgaven voor preventieve gezondheidsmaatregelen en de reacties op hiv-voorkomens. Verder kan het consolideren en stroomlijnen van zorgfinancieringsregelingen de efficiëntie van de financiering van gezondheidszorg in Suriname verbeteren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina