Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bauxietimport kon Suralco niet redden'

'Bauxietimport kon Suralco niet redden'

29/08/2018 01:05 - Ivan Cairo

'Bauxietimport kon Suralco niet redden'

Waarnemend-president Ashwin Adhin informeert het parlement over de stand van zaken in de Suralco/Alcoa-kwestie. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Nadat verschillende opties waren bekeken om de bauxietsector in Suriname overeind te houden werd duidelijk dat ook import van bauxiet de operaties van Suralco in Suriname niet kon redden. De Bosai-mijn in Guyana kon de gevraagde hoeveelheid van 2 miljoen ton per jaar niet leveren. De Jamaicaanse bauxietonderneming Noble concludeerde dat ze haar bauxiet voor eigen verwerking nodig hadden en niet aan de vraag van Suralco zou kunnen voldoen. Maar ook Alcoa’s nieuwste operatie in Brazilië, de Juruti-mijn, kon alleen leveren tegen een veel hogere dan de kostprijs van 36 US dollar per ton wanneer de reserves in het Nassaugebied zouden worden geëxploiteerd.

Dat heeft waarnemend president Ashwin Adhin het parement voorgehouden tijdens de openbare vergadering over de Suralco/Alcoa-kwestie. Import van bauxiet was een van de opties indien de regering zou besluiten om de Suralco-operaties over te nemen, maar de vrachtkosten zouden te hoog zijn. "Overigens maakt de ondiepe vaargeul in onze haven het binnenloodsen van schepen met een laadvermogen hoger dan 10.000 ton niet mogelijk. De conclusie was dan ook dat import van bauxiet evenmin een economisch haalbaar alternatief was", zei Adhin.

Uiteindelijk werd de handschoen in de ring gegooid nadat ook was gebleken dat enorm veel geïnvesteerd zou moeten worden om de aluinaarderaffinaderij weer in redelijk goede staat te brengen. Suralco had vanaf 2008 niet meer in de plant geïnvesteerd. Om de aluinaarde-industrie te behouden zoueen investering van circa 330 miljoen US dollar nodig zijn om op korte termijn de Nassau-reserves in productie te brengen. Voor de lange termijn zou een investering van nogeens 800 US miljoen dollar nodig zijn om de bauzietvoorkomens in het Bakhuysgebergte te exploiteren.

Daarboven zou, aldus de waarnemend president, tenminste 250 US miljoen dollar moeten worden opgehoest om de continuïteit van de Paranam-raffinaderij te garanderen plus 50 miljoen US dollar voor upgrading van de fabriek, "hoewel er geen afzetmarkten beschikbaar waren". "Die upgrade zou noodzakelijk zijn omdat Alcoa sinds 2008 niet meer geïnvesteerd had in de raffinaderij, noch in een bauxietmijn", voegde hij eraan toe. Geen van de door de regering onderzochte opties zouden bij een wereldmarktprijs van 250 US dollar per metrieke ton bauxiet winstgevend zijn.

Assembleeleden van de oppositie hebben Adhin kwalijk genomen dat hij het parlement geen verhaal heeft voorgehouden waarin verdediging van het Surinaams belang duidelijk tot uiting kwam. Zij vinden dat hij een verkooppraatje van Alcoa in De Nationale Assemblee heeft gehouden. De nieuwe overeenkomst met de multinational wordt komende maand naar het parlement gestuurd door de regering. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons wil deze al in oktober behandelen zodat de Brokopondo-overeenkomst waarop de Suralco-operaties gebaseerd zijn formeel worden beëindigd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina