Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • EBS verandert in ‘smart’ energiebedrijf

EBS transformeert naar moderne ‘smart’ energieonderneming

30/08/2018 09:32 - Wilfred Leeuwin

EBS-directeur Rabin Parmessar.

EBS-directeur Rabin Parmessar. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het heeft lang geduurd en veel voeten in de aarde gehad, maar de Energiebedrijven Suriname (EBS) transformeert van een inefficiënt elektriciteitsbedrijf naar een moderne ‘smart’ onderneming. Dat was woensdag de algemene opvatting tijdens een seminar over de implementatie van ICT-oplossingen binnen EBS, in het Lalla Rookhgebouw. Volgens directeur Rabin Parmessar weet het bedrijf al jaren dat doorgaan op de oude manier funest zal zijn, vooral voor de samenleving.

In 2014 begon EBS gesprekken met onder meer de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en kon het transformatietraject beginnen. Er moest eerst worden gereorganiseerd en daarna geautomatiseerd. "Maar omdat de EBS werd geconfronteerd met het snel invoeren van de nieuwe elektriciteitswet hebben we beide zaken versneld moeten aanpakken", zegt de directeur.

Tijdens het seminar was er een presentatie van nieuwe, jonge technocraten in leidinggevende posities bij de EBS, die uitvoering geven aan wat zij noemen de 'Smart Grid Roadmap'. Het project bestaat uit verschillende processen. Op het seminar lag de focus op de toepassing van ICT om de transformatie tot stand te brengen en succesvol toe te passen.

De transformatie van het bedrijf kost de staat behoorlijk wat geld. Alleen al bij de IDB is voor twee projecten 63 miljoen US dollar geleend. Intussen wordt een derde project voorbereid. Bij de Caribische Ontwikkelingsbank lopen twee leningen van ruim 90 miljoen US dollar. De EBS zal hierbovenop nog eens tussen de 100 tot 150 miljoen US dollar moeten investeren. Om de opwekcapaciteit af te stemmen op de toekomstige behoefte moet de opwekcapaciteit in 2022 worden verhoogd. "Elektriciteit is duur en investeringen zijn groot", zegt Parmessar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina