Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Padieboerenassociatie niet eens met Doekhie

Padieboerenassociatie neemt uitspraak Doekhie niet serieus

30/08/2018 06:58 - Beta Debidien

Padieboerenassociatie neemt uitspraak Doekhie niet serieus

Foto: Ben Ong  

NIEUW-NICKERIE - De Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) neemt de uitspraken van NDP-parlementariër Rachied Doekhie niet serieus. Nadat een vertegenwoordiging dinsdagochtend een petitie had aangeboden aan voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee zou Doekhie in het parlement hebben gezegd dat de SPBA geen leden heeft aangezien slechts acht man de petitie hebben aangeboden.

Ook minister Gillmore Hoefdraad van Financiën liet zich in 's lands vergaderzaal laatdunkend uit over de SPBA. Hij merkte op dat de padieproducenten met hun komst naar Paramaribo (om de petitie aan te bieden) meer aan brandstof hebben uitgegeven dan de SRD 200 die ze per jaar aan rij- en voertuigenbelasting zouden moeten betalen per tractor.

SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw: "Wij weten wie we zijn en weten ook hoeveel leden onze organisatie telt. Een veel grotere groep wilde samen met ons naar Paramaribo afreizen, maar we hebben ze geweigerd. We gaan ze wel oproepen wanneer de tijd daarvoor rijp is." Hij benadrukt dat hij bij het maken van de afspraak door de griffier van het parlement is gevraagd om niet met een grote groep te komen, "maar met acht tot tien mensen en we hebben ons daaraan gehouden".

Overigens, Oemraw beweert dat er woensdag een "enorme drukte van niet-leden bij het kantoor was die het lidmaatschap van de organisatie zijn komen aanvragen". In de rijstsector zitten volgens de SPBA ongeveer vijftienhonderd actieve boeren van wie meer dan dertienhonderd zijn aangesloten bij de organisatie. Ook de bewering van Doekhie dat de padie aan het begin van de najaarsoogst voor SRD 100 per baal wordt opgekocht door de molenaars, berust volgens Oemraw op onwaarheid. Hij vraagt Doekhie om zich beter te laten informeren.

In hun petitie stelden de boeren dat ze voor een baal natte padie van 79 kilogram tussen de SRD 75 en SRD 85 ontvangen. Oemraw benadrukt dat de SPBA geen politieke organisatie is. "We staan helemaal los van de politiek, maar het is onze plicht als organisatie om op te komen voor de belangen van de rijstboeren in geheel Suriname." In de petitie die dinsdag is aangeboden aan DNA, de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij en het kabinet van de vicepresident werd specifiek gesproken over de boeren in Nickerie, Coronie en Saramacca die lijden onder de lage padieprijs.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina