Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Uitgifte bermen

COLUMN: Uitgifte bermen

31/08/2018 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Het is correct is dat buurtbewoners aan de Eerste Rijweg de bouw van een horecagelegenheid tegenover de Albergaschool afwijzen. Hun bezorgdheid betreft de veiligheid van de leerlingen en daar ben ik het mee eens. De wildgroei aan eetgelegenheden en kledingstalletjes op bermen in drukke maar ook rustige wijken, illegaal of met toestemming, is in ons land meer regel geworden dan uitzondering. Het is een trend. De districten Paramaribo en Wanica ogen steeds meer op onderontwikkelde steden waar men geen flauw benul heeft wat duurzame planning, verantwoorde infrastructuur, ordening en discipline betekent. Tegenwoordig haal je op de berm even een shoarmabroodje, Mexicaanse tortilla, jurk of gympie. Bij de mobiele winkeliers koop je de handelswaar vanuit de achterbak.

Bezorgd zag ik een tijd geleden op de hoek van de Anton Dragtenweg en de David Simonsstraat een nieuwe horecatent verrijzen. Gedeeltelijk op de berm. Intussen zijn daar al, zoals verwacht, aanrijdingen geweest. En natuurlijk gun ik de ondernemer zijn inkomsten maar de tent staat er niet goed. Te dicht bij de drukke hoofdweg en de T-kruising. Levensgevaarlijk want terwijl de één zijn pittig gekruid hapje naar binnen werkt en met de andere hand snel de auto in- of uitstapt, probeert weer een ander zo dicht mogelijk te parkeren bij de afhaaltent. Intussen keert men rustig de auto even op de Anton Dragtenweg alsof er een rotonde staat waar langs je terug kunt rijden. Wie geeft toestemming om te bouwen op de berm? Zorg wel voor ontwikkeling van het districtsgebied maar voorkom dat de nieuwste attractie een broodje body-bag is of een hot-spot met veel aanrijdingen.

Het is toch te gek dat blinden, slechtzienden en rolstoelgebonden burgers tot op heden geen veilige trottoirs hebben waar ze op kunnen lopen. Hoe kunnen we toerisme promoten en geen rekening houden met gebiedsontwikkeling en duurzame, strategische planning? Waarom ontbreekt het ons aan discipline en kiezen we telkens voor chaos en wanorde? De districtscommissaris bepaalt toch niet alleen of een horecavergunning wordt afgegeven? Hoe zit het met de inbreng van het ministerie van Justitie en Politie? Het streven van dit departement is jaar in jaar uit erop gericht om de veiligheid in het verkeer te vergroten. Het aantal verkeersdoden te verminderen. Daar is dan toch samenwerking voor nodig. En waar is de inbreng van de ministeries van Handel, Industrie en Toerisme en Openbare Werken, Transport en Communicatie? Een districtscommissaris kan en mag daar nooit en te nimmer in zijn eentje een besluit over nemen want de chaos van het verkeer ter plekke wordt alleen maar groter.

De veroorzaker van het dodelijke ongeluk aan de Anton Dragtenweg, van het afgelopen weekend, is intussen opgesloten. Achttien jaar oud! Er zijn interessante onderzoeksresultaten op het net te vinden wat betreft het rijgedrag van jongeren die weliswaar niet gebaseerd zijn op onderzoek in Suriname maar heel herkenbaar zijn. Er is een extra risico op ongelukken wanneer jongeren samen in een auto rijden vanwege de 'groepsdruk' en 'afleiding' door de passagiers. De veroorzaker van het afgelopen weekend zat met een groepje jongelui in de auto. Jongeren zouden zich (afhankelijk van hun achtergrond) doorgaans riskanter gedragen dan individueel. De leeftijd is heel bepalend hoe om te gaan met groepsdruk en impulsgedrag.

Een tweede gevolg van de blootstelling van jonge passagiers aan gevaarlijk rijgedrag in de auto is dat ze dit gedrag normaal gaan vinden en het later als bestuurder zelf ook gaan vertonen (Waylen & McKenna). Men zegt je bent het product van jouw opvoeding en zien doen laat doen. De enige remedie tegen dit toenemend onverantwoord rijgedrag is flink bekeuren. Fuiken plaatsen en boetes opleggen. Pak iemand in de portemonnee en het gedrag verandert meteen. Hetzelfde geldt ook voor onbehoorlijk bestuur. Durf bestuurders aan te spreken op hun beleid en zorg samen voor meer veiligheid en goed bestuur. Conform de bewoners van de Eerste Rijweg.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina