Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bewoners binnenland al maanden in het donker

Bewoners binnenland weer maanden in het donker

04/09/2018 22:06 - Merredith Bruce

Bewoners binnenland weer maanden in het donker

Foto: Google Images  

PARAMARIBO - “Lanti e pina wi nanga oli! Disi no kan! Meki grontapu sabi!”, verzucht kapitein Gionoe Donoe van Gunsi in Boven-Suriname. Voor hem en andere dorpelingen in het gebied is de maat vol. De dorpen zitten al langer dan drie maanden in het donker, door het uitblijven van brandstof voor de aggregaten. Hoewel dit zich niet de eerste keer voordoet, kunnen de mensen het geduld niet meer opbrengen.

Donoe meent dat ook binnenlandbewoners recht hebben op de ontwikkeling die plaatsvindt in Paramaribo. "Wi srefi na sama tu. Nownowde na kokolampu e hori wi", zegt hij veelbetekenend. NDP-parlementariër Erwin Linga uit Sipaliwini, bevestigt de situatie waar de dorpelingen onder gebukt gaan. Hij zegt net als Donoe dat ook het Matawai- en Tapanahonygebied in het donker zitten. Alleen Pokigron dat onlangs van zonne-energie is voorzien, heeft elektriciteit.

Linga zegt het probleem meerdere malen te hebben aangekaart bij de regeringsverantwoordelijken. "Iedereen is op de hoogte. Ook de minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen weet het. Het is wel vervelend voor de mensen want ze kunnen vrijwel niets doen", zegt hij. Linga zegt dat er sedert de laatste bezending van brandstof na de feestdagen eind vorig jaar "geen druppel" diesel meer naar het gebied is getransporteerd.

Donoe verwijst naar eerdere toezeggingen van minister Dodson dat alle dorpen van zonne-energie zouden worden voorzien. Hij merkt op dat er daarvan nog niets terecht is gekomen. "De minister heeft het beloofd, maar wij merken nog niets. Meki lanti tyari a oli kon", benadrukt de kapitein. Het is de redactie niet gelukt om de minister te bereiken voor een reactie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina