Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse stoort zich niet aan kritiek

Nieuwe Alcoa-deal wordt getekend

04/09/2018 16:42 - Ivan Cairo

Bouterse stoort zich niet aan kritiek Nieuwe Alcoa-deal wordt getekend

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering laat zich niet uit het veld slaan door protesten. De nieuwe overeenkomst met multinational Alcoa over de stopzetting van Suralco’s bauxietactiviteiten in Suriname, zal worden getekend door de regering. Dat heeft president Desi Bouterse maandag gezegd tijdens een persconferentie. Hij merkte op dat vier jaar lang aan de deal is gewerkt door lokale en internationale deskundigen die werden ondersteund door topadvocaten. Het staatshoofd stelde dat de regering zal doen wat goed is voor het land.

Volgens Bouterse zijn Surinamers kampioen in torpederen van goede zaken en ontwikkelingen. Hij hield aanwezigen voor dat BHP Billiton destijds een goed plan had om de bauxietsector voort te zetten. Suriname heeft de besprekingen zo gerekt en de besluitvorming op de lange baan geschoven waardoor BHP Billiton uiteindelijk er de brui aan gaf en is vertrokken. Dit was een gemiste kans voor Suriname. Evenzo was het een gemiste kans toen topvoetballer Clarence Seedorf Suriname een plan presenteerde om met internationale financiering het nationaal voetbal naar een hoger peil te tillen, maar deze zaak is door betweterigheid aan Surinaamse zijde niet doorgegaan.

De regeringsleider wees ook op de bruggen over de Suriname en Coppenamerivier die door de regering Wijdenbosch/Radhakishun zijn gebouwd. Er was enorm veel te doen over de bouw, maar uiteindelijk plukt Suriname de vruchten van deze investeringen, meent Bouterse. De president stelde dat de betweterigheid van anderen de regering niet zal weerhouden te doen wat zij denkt dat goed is voor het land. "De regering gaat de zaak tekenen. Uiteraard heeft De Nationale Assemblee ruimte nodig om de zaken te lezen en eventueel vragen te stellen", voert Bouterse aan.

Op aandringen van het parlement is de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij te Paranam uitgesteld totdat het College zich heeft uitgesproken over de nieuwe overeenkomst met Alcoa en daar haar zegen aan heeft gegeven. De verwachting is dat de conceptovereenkomst deze maand naar het parlement wordt gestuurd. De behandeling vindt mogelijk al in oktober plaats.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina