Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname genoemd in witwasschandaal Nederland

Suriname genoemd in witwasschandaal Nederland

04/09/2018 20:26

Suriname genoemd in witwasschandaal Nederland

 

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Nederland vermoedt dat een Surinaamse eenmanszaak betrokken is bij het witwasschandaal van de Nederlandse bank ING NL. De eigenaar van de zaak hield zich volgens het OM vanuit Suriname in de jaren 2013 tot en met 2015 bezig met ondergronds bankieren en witwassen voor derden. Dit gebeurde via een bankrekening bij ING NL.

De eenmanszaak was op papier een bouwmaterialenwinkel. Om hun geld wit te wassen betaalden klanten via een pinterminal in Suriname voor een aankoop bij de eenmanszaak, maar zij kregen in werkelijkheid een bedrag aan cash geld uitbetaald. ING verrichte nauwelijks onderzoek naar het bedrijf, dat liefst vijftien mobiele pinautomaten had. De totale transacties bedroegen ruim 9 miljoen euro. Ook een bedrijf op Curaçao en het Russische telecombedrijf Vimpelcom zijn betrokken bij dit schandaal.

Het OM startte in 2016 zijn onderzoek naar ING, omdat dat politie merkte dat meerdere verdachten van witwassen of corruptie een rekening bij de bank hadden. Daarbij ontstond het vermoeden dat ING de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme overtrad. Deze wet eist controle van de klanten en melding van ongebruikelijke transacties. ING blijkt vanwege gebrek aan personeel het aantal interne witwasmeldingen bewust te hebben afgetopt. NOS.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina