Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Woongenot buurtbewoners na protest veiliggesteld

Woongenot buurtbewoners na protest veiliggesteld

04/09/2018 06:41 - Merredith Bruce

Woongenot buurtbewoners na protest veiliggesteld

 

PARAMARIBO - Buurtbewoners van Tourtonne 5 die in 2014 in opstand kwamen tegen de bouw van een winkelzaak in hun buurt, hebben succes geboekt. De twee percelen op de hoek van de Rubens- en de Granietstraat, waar het pand zou komen te staan, zijn vier jaar later nog steeds onbebouwd. Voor Jim Fransman, die toen samen met andere buurtbewoners het initiatief nam om dit te stuiten, is dit een bewijs dat het protest heeft gewerkt. “Zeer zeker. Het heeft heel goed gewerkt, anders stond er nu een winkelzaak daar”, zegt hij overtuigd.

De verroeste zinken barakken die waarschijnlijk waren opgezet om de bouwlieden tijdelijk te accommoderen, zijn als stille getuigen achtergebleven op het terrein dat inmiddels helemaal onder het wied staat. Het protest van de buurtbewoners begon in februari 2014, toen ze in een advertentie in het Overheidskatern lazen dat de eigenaar van de percelen, een Chinese ondernemer, een vergunning had aangevraagd bij het toenmalige ministerie van Handel en Industrie, om er bedrijfsactiviteiten uit te voeren.

Fransman maakte direct contact met het departement om dit te stuiten. De bewoners beriepen zich op een aankoopcontract van NV Maretraite bij wie ze hun percelen hebben gekocht. "Daarin staat duidelijk vermeld dat de omgeving geen winkelcentrum zou worden, maar een woonwijk en op basis daarvan zijn we op onze achterpoten gaan staan", vertelt Fransman in gesprek met de krant. De bewoners stuurden een bezwaarschrift naar het ministerie (toen geleid door Raymond Sapoen) en kregen niet lang daarna het verlichtende antwoord dat het verzoek van de ondernemer niet ingewilligd zou worden.

Fransman die al bijna dertig jaar in de buurt woont, zegt dat de lege percelen zeer gewild blijken te zijn bij ondernemers. Er was zelfs interesse om op het perceel naast zijn woning een houtmarkt op te zetten. Hij houdt er rekening mee dat Tourtonne 5, door het ontbreken van ruimtelijke ordening, overspoeld zal worden met economische bedrijvigheid. De bewoners zullen er echter alles aan doen om te voorkomen dat ook zij de dupe daarvan worden. "Het moment dat we merken dat een ondernemer iets wil opzetten, gaan we ertegenaan want we willen rust in onze buurt", zegt hij stellig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina