Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bewoners Matawai zijn houtkapactiviteiten zat

Bewoners Matawai zijn houtkapactiviteiten zat

05/09/2018 00:04 - Jason Pinas

Bewoners Matawai zijn houtkapactiviteiten zat

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “We kunnen niet meer blijven toekijken hoe wij letterlijk en figuurlijk worden doodgezogen door andere mensen, want wij als bewoners van dit gebied, hebben ook rechten. We willen dat de regering zo snel mogelijk iets hieraan doet. We zullen niet stil zitten, maar strijden tot het bittere eind.” Dit zegt een woedende bewoner van het Matawai-gebied in gesprek met de Ware Tijd. Om persoonlijke reden wil de man liever anoniem blijven.

Volgens hem wordt de plaatselijke gemeenschap al geruime tijd zwaar gedupeerd door bedrijven die houtkapactiviteiten ontplooien in de omgeving. "Den man e koti ala udu. Bijna neks den no e libi. San den sma di e tan dya e feni? Noti!" zegt hij veelbetekenend. Districtscommissaris Yvonne Pinas begrijpt de noodkreet. Ook zij staat versteld van de huidige situatie en heeft alle houtactiviteiten in het gebied voorlopig stopgezet. Ze stelt dat de bescherming van binnenlandbewoners, met name van het Matawai-gebied, onvoldoende is. Pinas wil daarom dat er structurele maatregelen getroffen worden.

Afkondiging van de Wet Beschermde dorpsgebieden zou voor een voorlopige oplossing kunnen zorgen. In die wet is onder meer geregeld, dat er geen commerciële activiteiten ontplooid mogen worden binnen een straal van ongeveer vijf kilometer van een dorp. De burgermoeder stelt voor dat traditionele gezagsdragers alvast akkoord gaan met de wet zodat de activiteiten die wrevel wekken worden stopgezet. "Als dat niet gebeurt, kan het erger worden en dat wil ik niet. Ik heb hart voor Suriname en voor de mensen die daar wonen."

Pinas stelt dat in sommige gebieden, zelfs de dorpen zijn uitgegeven als concessie. Ze vindt dat onder alle omstandigheden bedrijven rekening moeten houden met de plaatselijke gemeenschap. "Heb toch een hart en besef dat de mensen tientallen jaren daar hebben gewoond." Het probleem is al besproken met minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Het wachten is nu op president Desi Bouterse om een besluit te nemen. Pinas: "Ik vraag hem om de wet af te kondigen, want ik vrees dat als dat niet gebeurt de mensen in het binnenland eronder zullen lijden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina