Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chances For Life voor kinderen van sekswerkers

Chances For Life op de bres voor kinderen van sekswerkers

05/09/2018 08:43 - Euritha Tjan A Way

Tania Kambel-Codrington (r) van Chances For Life (CFL) ontving van Jan Hirschfeld zijn verjaardagscadeau. Hirschfeld is een vriend van CFL en ambassadeur van de Nederlandse vereniging AANEEN in Nederland.

Tania Kambel-Codrington (r) van Chances For Life (CFL) ontving van Jan Hirschfeld zijn verjaardagscadeau. Hirschfeld is een vriend van CFL en ambassadeur van de Nederlandse vereniging AANEEN in Nederland. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De stichting Chances For Life (CFL), die opkomt voor de rechten van kansarmen in Suriname, heeft een afsplitsing aangebracht in haar pakket van dienstverlening. Om ervoor te zorgen dat kinderen van sekswerkers een eerlijke kans maken in de maatschappij, heeft CFL-grondlegger en -directeur Tania Kambel-Codrington het JARA-initiatief gelanceerd.

JARA staat voor Juanita Augusta Rudolphina Altenberg, de naam van Codringtons overleden moeder. Zij behartigde de belangen van commerciële sekswerkers en hun kinderen. "Mijn moeder heeft pionierswerk verricht onder sekswerkers en zich met hand en tand verzet tegen het fenomeen van kinderen die aan prostitutie beginnen. Binnen die groep bleek een groot deel dat te doen omdat hun ouders hen introduceerden in het werk."

JARA is gelanceerd op 31 juli, de dag waarop Altenberg 65 zou zijn geworden. Het fenomeen van jonge kinderen die aangezet worden tot prostitutie ziet zij nu weer steeds vaker. "De sekswerkers zijn steeds jonger. We spreken bij CFL dan niet van kinderprostitutie, maar van kinderexploitatie, want een kind kan niet onderhandelen voor zichzelf over sekswerk."

De situatie die de CFL-directeur schetst is ronduit schokkend. Daarom heeft JARA ook als belangrijkste uitgangspunt: 'I am working on me for a better you'. "We willen vrouwen die aangeven dat ze daar behoefte aan hebben voorzien van vaardigheden zodat zij hun kind in een veiliger omgeving kunnen opvoeden."

Kambel-Codrington noemt enkele groepen die buiten de boot vallen in het reguliere systeem. "Je hebt kinderen van migrantensekswerkers die vanwege de taal bijvoorbeeld niet mee kunnen, of ze hebben geen papieren en kunnen niet naar school. Ook heb je kinderen die misbruikt zijn of die op straat leven. Die kunnen niet in een normale klas gevormd worden; daar is hulp op maat voor nodig."

Het initiatief zit nog in een pilotfase omdat de stichting na moet gaan hoe het bedienen van deze nieuwe doelgroep verenigbaar is met de andere diensten aan kansarmen, die vaak ook een bepaald verleden hebben. "We zijn te klein gehuisvest om de verschillende diensten in één gebouw aan te bieden", zegt Kambel.

De organisatie zoekt naar andere huisvesting. "We willen dus een ander of groter gebouw hebben, zodat we onze diensten beter kunnen aanbieden. We willen de vrouwen sterker maken zodat ze weerbaar zijn, in de maatschappij kunnen functioneren en ook om kunnen gaan met het stigma dat rust op sekswerk. Op die manier hopen wij ook hun kinderen een beter leven te kunnen geven."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina