Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN:Lichtpuntjes

COLUMN:Lichtpuntjes

05/09/2018 14:00 - Serieus!?

COLUMN:Lichtpuntjes

Ivan Cairo  

De afgelopen tien tot twintig jaar heb ik zelden bewondering gehad voor lokale politici. In de jonge, aankomende toekomstige politieke leiders al helemaal niet. Nog voordat ze goed en wel de politieke arena hadden betreden werden ze kopieën van hun oudere partij- en fractiegenoten. Partij-retoriek en andersoortige politieke prietpraat werd, nadat die was gekauwd en uitgespuugd door de oude rotten, door de jongelingen herkauwd en geherherkauwd alsof het hun uitvinding is. Met hen kwam er niks nieuws in de politiek. Tot Roché Hopkinson van de NDP. Tot nog toe was hij niet echt opgevallen in De Nationale Assemblee, maar vorige week liet kleine Roché van zich spreken.

Als voorzitter van een commissie van rapporteurs die een wet voorbereidde voor de openbare behandeling stemde hij tegen het wetsvoorstel. Een unicum. Vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis van het Surinaamse parlement. Hopkinson kon zich niet verenigen met een verandering die in het wetsvoorstel was aangebracht en stemde als enige parlementariër tegen. Hij ging moederziel alleen tegen de stroom in. Hij liet zich niet ringeloren. Ook niet door zijn fractieleider. Niemand kon Roché overtuigen dat de aanpassing goed was en de wet beter had gemaakt. Integendeel zou een sector nog voordat die het levenslicht zag, met de wijziging om zeep zijn gebracht, stelde hij. Of hij gelijk heeft laat ik in het midden.

Dat hij als enkeling een standpunt heeft ingenomen en dat met zijn stem tot uiting heeft gebracht, juich ik toe. Menigeen bezwijkt onder de druk of verlaat onovertuigd zijn of haar standpunt alleen maar om de zoete vrede in de partij of fractie te bewaren. Roché deze keer niet. In de natuur gaan jonge dieren die op de een of andere manier te ver afdwalen van de kudde een gewisse dood tegemoet. Hopelijk gebeurt dat niet met Roché en weet hij zich staande te houden en een voorbeeld te zijn voor andere jongeren die in de politiek zijn of willen gaan. Een lichtpunt in de Surinaamse politieke duisternis.

Een ander lichtpuntje van de afgelopen dagen is de mededeling van de president dat er voorlopig geen salarisverhoging komt voor de regering. In geld uitgedrukt zal dit nauwelijks een druppel op een gloeiende plaat zijn wat betreft de staatsuitgaven, maar symbolisch een mooi doelpunt voor het staatshoofd. Een goal die hem door de oppositie op een presenteerblaadje werd aangeboden. Als doorgewinterde politieke balgoochelaar plaatste hij het leder in het open doel. De praatjesmakers bij onder andere Palu en VHP met hun batterij aan deskundigen lieten het helaas bij woorden. De daden volgden niet. Ze hadden hun mond vol dat er geen salarisverhoging mag komen voor regering en parlement, maar er volgde geen enkele concrete actie om daar inhoud aan te geven.

Van Palu kan ik dat misschien begrijpen. Met hun enkele zetel in het hoogste college van staat kan nauwelijks iets wezenlijks verricht worden dan vóór of tegen te stemmen. De VHP daarentegen is andere koek. Met negen zetels kan in een handomdraai zelfstandig een motie worden ingediend. Een initiatiefwet idem. Daarvoor is geen enkele steun van andere fracties nodig. Helaas bleef het bij een persverklaring en mededelingen in de media door VHP-parlementariërs. Niemand durfde de kat de bel aan te binden. De president maakte van deze politieke blunder gretig gebruik door bij terugkeer de sterke man uit te hangen en voor te stellen wat zijn tegenstanders hebben nagelaten. Nu nog kijken of de volksvertegenwoordigers hem zullen volgen en hun schadeloosstelling ook zullen laten bevriezen.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina