Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gefaald

COMMENTAAR: Gefaald

05/09/2018 12:00

COMMENTAAR: Gefaald

 

RECENTE VOORVALLEN DOEN opnieuw de vraag rijzen hoe het staat met zorg en begeleiding van mensen met een beperking. Het eerste geval deed zich twee weken geleden voor aan de Weltevredenweg. Een meisje van twaalf jaar dat zowel geestelijk als lichamelijk beperkt was, werd er dood aangetroffen in de woning die ze met onder andere haar grootmoeder deelde. Volgens de politie zijn alle huisgenoten zwakbegaafd.

Bij het tweede geval werd zondag een tweejarige jongen dood gevonden op het erf aan de Tawajariepolderweg, waar hij met zijn moeder woonde. Toen familieleden het lijk ontdekten vluchtte de moeder - die intussen terecht is - het bos in. De meest voor de hand liggende conclusie is dat zij, patiënt van het Psychiatrisch Centrum Suriname, mogelijk meer moet weten over de dood van haar zoon. Zonder met de beschuldigende vinger te wijzen, mag geconcludeerd worden dat de autoriteiten niet helemaal vrijuit gaan in deze droevige incidenten.

In beide gevallen, waarbij is gebleken dat ouders/verzorgers niet in staat waren hun verantwoordelijkheid te nemen, hadden de kinderen uit huis gehaald moeten worden. Maar er zijn onvoldoende (particuliere) instellingen voor opvang van zulke gevallen. Volgens een arts moet het meisje zijn overleden drie tot vier dagen voordat ze gevonden werd. Het lichaam werd, door de lijkgeur, ontdekt door haar moeder die op bezoek kwam.

Alle familieleden die daar woonden werden gehoord. Vreemd is dat zij elk verklaren niets vreemds gemerkt te hebben. Gelet op de zwakbegaafdheid kan men zich afvragen hoe betrouwbaar hun verklaringen zijn. Immers, de grootmoeder heeft zelf verklaard dat het kind voedsel weigerde. In dat geval kon de patholoog-anatoom niet anders dan een natuurlijke dood constateren. Maar moet daarmee de zaak afgedaan worden? Is er mogelijk sprake van uithongeren?

Wat ook de wenkbrauwen doet fronsen is de opmerking van een psycholoog dat de dood van het meisje een direct gevolg is van de economische crisis en de landelijke situatie van de gezondheidszorg. Haar constatering is dat instanties die ervoor zouden moeten zorgen dat het kind sinds de geboorte werd gevolgd, samen met de overheid hebben gefaald en dat ook onderzocht moet worden wat verkeerd ging in de familie is wel steekhoudend.

Hoe droevig deze voorvallen ook zijn, de overheid doet er goed aan hieruit lering te trekken en mensen bewust te maken dat mensen met een beperking vaak meer zorg nodig hebben dan anderen en voor die zorg is de regering verantwoordelijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina