Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Witwasbeschuldiging ING-zaak 'een lachertje'

Europin-exploitant: 'Witwasbeschuldiging is een lachertje'

05/09/2018 10:12 - Van onze redactie

‘Europinnen’ in Suriname aangemerkt als witwassen in ING-zaak

 

PARAMARIBO - “Het is een lachertje. Een simpele analyse wijst anders uit. Maar we moesten als land weer eens met de haren bij witwassen worden gesleept.” Zo reageert een vroegere exploitant van ‘europinnen’ in Suriname, op het feit dat dit soort transacties in Suriname in de ING-witwaskwestie ook als witwassen zijn aangemerkt. In Nederland kreeg de bank een boete van 775 miljoen euro, omdat ze niet ingreep, terwijl klanten voor honderden miljoenen euro’s witwasten.

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie speelde een van de vermeende witwaszaken zich af in Suriname, waar een bouwmaterialenzaak de beschikking had over vijftien POS-machines. "Om hun geld wit te wassen betaalden klanten via een pinterminal in Suriname voor een aankoop bij de eenmanszaak, maar zij kregen in werkelijkheid een bedrag aan cash geld uitbetaald", schrijft het OM in het Feitenrelaas Houston.

Er werd met pinpassen betaald voor bouwmaterialen, maar kregen er geld voor terug. Tussen 2013 en 2015 zou ruim negen miljoen euro aan transacties zijn uitgevoerd. De ING wordt verweten geen onderzoek te hebben gedaan naar de klant. Immers, de machines werden niet in Nederland ingezet, maar in Suriname. Tot ongeveer 2015 was deze optie bekend in Suriname, tot de banken er lucht van kregen en de machines hier werden uitgeschakeld.

"Er waren drie exploitanten van deze machines", zegt een van hen. Daarbij was er inderdaad een bouwmaterialenzaak en hij noemt de naam van deze vrij bekende zaak in Paramaribo. "Maar dat men spreekt van witwassen is een lachertje." In feite ging het simpel om POS-machines die oneigenlijk in Suriname werden gebruikt. Ze stonden op naam van legitieme zaken in Nederland en de klanten in Suriname deden betalingen alsof zij voor een bepaald bedrag aan geld besteedden in deze zaken. "Het geld werd dan cash uitgekeerd, minus drie procent."

Hij ontkent niet dat er veel geld verdiend werd. In topmaanden, wanneer er veel Nederlanders in Suriname waren, werd gezamenlijk bijkans vijf miljoen euro omgezet per maand. "Maar de indruk dat criminelen in de rij stonden om wit te wassen, is verkeerd", stelt onze zegsman. Immers kon per dag maar 2.400 euro via de POS-machine worden besteed. En als iemand dat dagelijks zou doen zou dat op maandbasis maximaal 75.000 euro opleveren.

"Peanuts voor drugscriminelen", klinkt de redenering. "Wat gemakshalve wordt vergeten is dat de persoon in Nederland een rekening moet hebben en dus daar gescreend is." De ondernemer noemt verder ook bedrijven in de toerismesector, waaronder ook Nederlandse bedrijven die via de POS-machines betalingen deden. "De mensen hadden een mogelijkheid, wij maakten veel geld, maar het was oneigenlijk en het is voorbij", concludeert de ondernemer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina