Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voortgang aanpak tabaksepidemie vertraagd

Voortgang aanpak tabaksepidemie vertraagd

05/09/2018 21:17 - Jason Pinas

Voortgang aanpak tabaksepidemie vertraagd

 

PARAMARIBO - In Noord- en Zuid-Amerika is de voortgang bij de aanpak van de tabaksepidemie. In een recent rapport dringt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) aan op meer inspanningen. Van alle landen heeft een derde nog steeds geen effectieve maatregelen getroffen voor de beheersing van tabaksgebruik.

Wereldwijd gaat het wel de goede kant op bij het verminderen van het aantal tabaksgebruikers en het beschermen van de bevolking tegen de schadelijke effecten van (mee)roken. De twee meest getroffen maatregelen ter bestrijding van tabaksgebruik zijn de instelling van rookvrije omgevingen en verplichte gezondheidswaarschuwingen op alle tabaksverpakkingen.

Ook in Suriname zijn deze maatregelen genomen, maar of ze effectief zijn is niet duidelijk. Het komt nog steeds voor dat personen in publieke ruimten roken, zonder dat de autoriteiten optreden. Verder wordt de markt nog steeds overspoeld met sigaretten die geen waarschuwing op de verpakking hebben. Het gaat daarbij meestal om gesmokkelde rookwaar, die veel goedkoper is dan de legale.

Zo nu en dan worden partijen illegale sigaretten in beslag genomen door de politie, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Ook hier moeten dus de effectieve maatregelen, die in de wet staan worden ingevoerd. Zo is het snelrechtssysteem nog niet ingevoerd en zijn milieu-inspecteurs niet benoemd tot buitengewoon agent van politie. Deze twee maatregelen zouden effectiever zijn bij de aanpak.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina