Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Voetstuk

COMMENTAAR: Voetstuk

06/09/2018 12:00

COMMENTAAR: Voetstuk

 

HET NIEUWS DAT bishop Steve Meye mogelijk betrokken is bij een misbruikschandaal komt in een periode waarbij soortgelijke schandalen binnen geloofsgemeenschappen steeds meer de kop opsteken. Volgens de berichten heeft de bishop een jonge vrouw die als ‘schaap’ onder zijn hoede stond, seksueel misbruikt. Echter, de bishop ontkent dat het is gebeurd, maar geeft aan dat hij wel normaal contact heeft gehad met de vrouw. Van seksuele handelingen was er - volgens hem - totaal geen sprake. Een door het vermeende slachtoffer volledig uit de duim gezogen verhaal.

We zien internationaal al jaren een trend waarbij mensen hun voorgangers en kerkelijke leiders op een voetstuk plaatsen en alles doen wat zij willen. In zekere zin eist het geloof dat mensen volgzaam zijn en niet het geloof ter discussie stellen, maar de mens - voorganger of niet - is mens en maakt fouten. Het moet ophouden dat kinderen en anderen zonder enige reserve worden blootgesteld aan onderricht van welke leidinggevende dan ook. 

Het is verder belangrijk dat mensen in een leiderschapspositie voorkomen dat zij in compromitterende situaties terechtkomen. Protocollen om ervoor te zorgen dat leiders te allen tijde hun eerbaarheid kunnen verdedigen, moeten nu worden ontwikkeld ter bescherming van alle partijen. Dit gezegd hebbende moet het duidelijk zijn dat ook de opstelling van de moeder van het vermeende slachtoffer niet helemaal correct is. Als dingen gebeuren binnen de figuurlijke muren van het geloof, moet de mantel der liefde rigoureus achterwege gelaten worden.

Dit had zonder uitstel een politiezaak moeten worden, zodat de kwestie direct tot de bodem uitgezocht kon worden en er geen ruimte was voor twijfel en ruis. Helaas, het komt voor dat slachtoffers van seksueel misbruik pas na enige tijd derden deelgenoot maken van wat hun is overkomen. Volgens de verklaring van de moeder van het vermeende slachtoffer is deze zaak eerder onder de aandacht van Meye gebracht en heeft hij de gelegenheid niet aangegrepen om met haar naar de politie te stappen en de zaak aan te brengen zodat zijn naam smetvrij kon blijven. Dat is een grove nalatigheid de bishop, die hem in ieder geval verweten mag worden.

De eerwaarde bishop is ook degene die had beloofd dat Desi Bouterse, verdachte in het 8 Decemberstrafproces, op het Onafhankelijkheidsplein zijn verontschuldigingen zou aanbieden en het is ook bishop Meye die geen voorstander is van een rechtszaak. Laat het duidelijk zijn dat voor een kerkelijke leider die adviseur is van de president en ook ambassadeur dezelfde behandeling moet gelden als nu aan de president gegeven is. Hij mag zijn zonden voor zijn God en Meester belijden, maar het is de onafhankelijke rechter die in deze een oordeel zou moeten vellen. Onschuld of schuld moet dan blijken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina