Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 1 jaar na Irma: 'Ik wil geen derde meemaken!'

1 jaar na Irma: 'Ik wil geen derde meemaken!'

07/09/2018 00:06 - Terence Oosterwolde

1 jaar na Irma: 'Ik wil geen derde meemaken!'

Leerlingen van de Asha Stevens Hillside Christian School vormden donderdag 'SXM Strong' tijdens de '906 Reflection Day'.  

PARAMARIBO - 6 September zal waarschijnlijk geen enkele inwoner van Sint Maarten ooit vergeten. Zeker 6 september 2017 niet, want op die dag hield de vernietigende orkaan Irma er huis. Precies één jaar na de eerste categorie 5-orkaan ooit, herdacht SXM ‘906 Reflection Day’.

Lucretia Burleson is docent op het Milton Peters College. De school had een 'sobere' herdenking, waarbij in de klas het volkslied, de Sint Maarten Song, werd afgespeeld en twee minuten stilte in acht werd genomen. "Enkele leerlingen van me werden emotioneel. Het heeft ze op de één of andere manier geraakt", vertelt ze.

Dat maakte ook wat los bij de Surinaamse leerkracht. "Want dan denk je terug. Het is geen makkelijke periode voor ons geweest. Vandaag één jaar terug zaten we zonder water, zonder stroom en zat je te denken van 'er is weer een andere orkaan op komst'. Ja, dan raakt het je natuurlijk."

Maar ondanks Irma - en daarna Maria - pakte Burleson de draad weer op. "De schrik zit er niet in en ik ben eigenlijk niet bang. Ik wil natuurlijk geen derde meer meemaken, maar bang ben ik niet."

Waar Burleson zich meer om druk maakte, waren haar leerlingen en de impact die het natuurgeweld op hen heeft gehad. "Sommigen hadden geen huis meer, geen eten … dat raakt je meer dan wat anders."

 

SXM Strong

Op de Asha Stevens Hillside Christian School vormen de ruim vierhonderd leerlingen van groep één tot en met acht 'SXM Strong'. Na het volkslied roept een leerkracht vier keer 'Sint Maarten' en antwoorden de leerlingen evenveel keer krachtig 'Strong!' Daarna wordt de tune 'We Building Back Sint Maarten' - op voorstel van het Onderwijsministerie - afgespeeld.

Het Surinaamse schoolhoofd Stephanie Jacott-Deerveld wordt op social media geprezen voor dit "geweldig initiatief", maar ze zwaait haar staf en de leerlingen evenveel lof toe. "Het was mooi. Top! Ik ben zo trots op mijn leerlingen, want ze hebben het helemaal niet geoefend. Ze hebben prachtig mee- en samengewerkt."

Een jaar geleden was het voor Jacott-Deerveld en haar gezin "heel spannend, want we kennen dit niet in Suriname. Voor ons was het een hele ervaring. Als Surinamer zie je het vaak op de televisie bij 'Wereldnieuws in Beeld', maar als je het zelf meemaakt - en nota bene de ergste storm ooit - dan moet je God dankbaar zijn dat je nog leeft. Het was een toffe ervaring, maar God heeft voor ons gezorgd."

 

Heropbouw

Tijdens de storm zelf was het volgens haar "angstaanjagend met alle geluiden die je hoorde, maar niets zag. Pas toen ik de volgende ochtend in mijn tuin daken en bomen zag, kon ik me inbeelden wat er was gebeurd". Het dak van haar huis hield stand, maar ze had binnen heel veel water. "Alsof het in het huis had geregend." Het moeilijkste na de orkaan vond ze dat er geen elektriciteit en water was "en overal was heel erg vies, alles was kapot. En zoveel vliegen. Dat was heel vies".

Op de St. Dominic High School hadden de leerlingen donderdag witte shirts aan, de docenten waren gekleed in het wit of blauw. Op het nabijgelegen sportveld volgden vanaf kwart voor negen 's morgens een gebed, het volkslied, een gedicht, een 'Thank You Song' en precies om zes over negen de twee minuten stilte. Charissa Mijnals-Zaalman, die dit jaar als docent Nederlands begonnen is op St. Dominic, zegt dat het "korte, maar leuke programma is geleid en voorbereid door de studenten".

Van collega's heeft de Surinaamse begrepen dat de school vrij ongeschonden de orkaan heeft doorstaan. Volgens Mijnals-Zaalman waren de studenten en leerkrachten donderdag tijdens de ceremonie niet emotioneel. "Maar je ziet wel dat de drang er is om Sint Maarten weer te brengen naar wat het was vóór Irma."

Jacott-Deerveld denkt dat het zeker twee tot vijf jaar zal duren voordat Sint Maarten weer is als hoe het was. "But we are building back little by little and are bouncing back slowly. Het jammerlijke is dat de mens gewoon weer de mens is als vroeger. Na Irma waren we een eenheid, iedereen hielp iedereen. Nu zien we elkaar weer niet en dat is jammer … we hebben toch niet heel veel geleerd uit Irma."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina