Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ananas in de lift

COMMENTAAR: Ananas in de lift

07/09/2018 12:00

COMMENTAAR: Ananas in de lift

 

MET DE AANPAK van de ananasteelt door een aantal boeren in de inheemsen dorpen Redi Doti en Pierrekondre is weer eens aangetoond dat de mogelijkheden in de agrarische sector niet zijn uitgeput. Hieruit blijkt ook dat wanneer het erop aankomt ook inheemse volkeren bereid zijn letterlijk de hand uit de mouwen te steken. De belangrijkheid van het particuliere initiatief om de ananas te maken tot een gewild Surinaams exportproduct verdient alle ondersteuning.

Bedrijven in de twee dorpen zijn gecertificeerd voor biologische ananasteelt. Aangezien in de wereld steeds meer het nut wordt ingezien van productie van biologisch voedsel, komt het initiatief van boeren in Suriname in de ananasteelt op een moment dat kan aansluiten op de internationale trend. Boeren hebben in het (recente) verleden het oog laten vallen op veelgevraagde agrarische producten als groenten, kokos, cassave, bananen, fruit en rijst. Nu wordt ananas hieraan toegevoegd. Door onder andere beperkte mogelijkheden voor productiefaciliteiten en genekt door het niet optimale investeringsklimaat heeft de productie van enkele van deze producten nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Vruchtbare grond is er genoeg. Belangrijke knelpunten zijn geweest certificering, verwerking en afzet. Gaandeweg is het besef ontstaan dat training van kleine boeren en gemeenschappen en de hierboven genoemde voorwaarden niet te onderschatten zijn voor een rooskleurige toekomst. Dat het streven erop gericht is tussen ruim dertigduizend en driehonderdduizend kilo verwerkte ananas af te zetten in Europa, is in de beginfase indrukwekkend. Een minpuntje is dat in het proces gebruik van biologisch geproduceerde suiker ontbreekt; deze moet worden geïmporteerd.

Bij de afspraken met de buitenlandse afnemer, die voor verdere distributie zorgt, is hiermee vermoedelijk geen rekening gehouden. Of dit van (belangrijke) invloed zal zijn op de afspraken valt op dit moment niet te zeggen. Export is belangrijk, maar evenzo de lokale markt. Over de bevoorrading hoeft echter geen ongerustheid te bestaan: de export zal de lokale behoefte niet in de wielen rijden.

Doorzettingsvermogen zal een belangrijke sleutel blijken te zijn voor een regelmatige bevoorrading van de verwerkingsfabriek die anders gedoemd  dezelfde weg op te gaan als eerdere productie-initiatieven. Voor een regering die verhoogde en kwalitatieve productie voorstaat is dit de kans om het particuliere initiatief te ondersteunen door het voorwaardenscheppend beleid meer inhoud en prioriteit te geven en te werken aan een optimaal ondernemings- en investeringsklimaat.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina