Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Padieprijzen kelderen met 40 procent

Padieprijzen kelderen met 40 procent

07/09/2018 19:21 - Beta Debidien

Padieprijzen kelderen met 40 procent

 

NIEUW-NICKERIE - “De padieprijzen zijn na de verkiezingen in 2015 met 40 procent gekelderd. Boeren ontvangen elf US dollar voor een baal natte padie van 79 kilo af veld, terwijl de kosten en verliezen zijn toegenomen", zegt Soedeshchand Jairam van de politieke organisatie PV2020 in Nickerie. Hij schrijft dit toe aan verslechtering van de infrastructuur, slecht waterbeheer en verhoogde prijzen van ureum en chemicaliën.

Volgens hem was de prijs tussen 2008 en 2015 ongeveer achttien US dollar "en dat kwam neer op ongeveer SRD 54  bij een koers van gemiddeld SRD 3 voor een US dollar". Hij heeft uitgerekend dat de boer minimaal zestien US dollar per baal moet ontvangen. De padieproducent ontvangt al een aantal seizoenen minimaal vijf US dollar minder per baal, "wat neerkomt op een totaal verlies van SRD 150 miljoen per jaar".

De politicus vindt dat een betere padieprijs en een rechtvaardige inkomstenverdeling de voorwaarden zijn voor een duurzame ontwikkeling van de rijstsecor in Suriname. "Het kan via een goede ordening en organisatie van de sector gerealiseerd worden." Hij heeft eerder al gepleit voor het invoeren van een model van een productschap om ordening te brengen in de rijstsector.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina