Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Barmhartigheid noodzaak

COMMENTAAR: Barmhartigheid noodzaak

08/09/2018 12:00

COMMENTAAR: Barmhartigheid noodzaak

 

PARAMARIBO - HET INHEEMSENDORP POWAKKA wil graag dat de rooms-katholieke school wordt getransformeerd tot een openbare school. Niet omdat de bewoners ontevreden zijn over het onderwijsniveau, maar omdat ze eenvoudigweg het schoolgeld niet kunnen betalen dat de school vraagt. De school is verbonden aan de Stichting Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs (Fibos) vraagt. De dorpelingen hebben aangegeven dat ze de SRD 250 per leerling niet kunnen opbrengen.

De regering-Bouterse heeft, tijdens de campagnevoering voor haar eerste termijn van 2010 en ook daarna, Surinamers opgeroepen om meer kinderen te krijgen. Met de kinderbijslag zou Bouterse ervoor zorgen dat deze ouders de kinderen die zij krijgen, zouden kunnen verzorgen. Ook de achterstand bij zeker de inheemsen in Suriname zou zoveel mogelijk weggewerkt worden. Dit wat nu gebeurt, is precies het tegenovergestelde. De regering heeft door inconsequent betalen van subsidie aan Fibos ervoor gezorgd dat de stichting nu niet op andere gedachte te brengen is.

Mensen in het binnenland waar geen openbare scholen zijn, hebben nu maar twee keuzes; betalen of hun kind niet meer naar school sturen. Het laatste is tegen alle internationale afspraken en tegen elk streven om vooral in rurale gebieden de kansen van kinderen op een beter bestaan, te verbeteren. Onze kinderen in het binnenland hebben een dubbele achterstand. Ze hebben niet altijd de beschikking over leerkrachten met hetzelfde niveau als in Paramaribo, de scholen zijn vaak genoeg in een twijfelachtige staat en nu is de drempel om mee te doen aan onderwijs, dus ook nog een geldelijke.

Apart is het dat de overheid zich inzet voor pakketten voor de mensen in het binnenland en daarbij dus de spreekwoordelijke vis aanreikt, maar in dit geval onvermogend blijkt te snappen dat er een oplossing moet komen opdat deze mensen figuurlijk zelf kunnen hengelen naar een betere toekomst. En natuurlijk valt de Staat veel te verwijten, maar in de Fibos zitten ook de grote religieuze stromingen. De kerken hebben veel geld gehad voor zendingsactiviteiten in het binnenland en zijn daardoor gegroeid in financiën en in aantal.

Deze stromingen vertellen in hun leerstellingen de verhalen van de barmhartige Samaritaan. Waar is, nu het minder goed gaat, hun barmhartigheid naar hun medemens toe van wie ze weten dat die de prijs niet kan betalen? Regering en Fibos moeten zich bewust zijn van de grote verantwoordelijkheid die op hun schouders rust en bliksemsnel weer om de tafel gaan. Een oplossing om zeker de meest achtergestelde groepen tegemoet te komen moet mogelijk zijn.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina