Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • INGEZONDEN: Wereld Fysiotherapiedag

INGEZONDEN: Wereld Fysiotherapiedag

08/09/2018 17:21

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht om stukken niet te plaatsen, in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht om stukken niet te plaatsen, in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.  

Vandaag is het Wereld Fysiotherapiedag. Dat betekent dat we stilstaan bij de werkzaamheden van de fysiotherapeut en de bijdrage die deze levert aan de gezondheid en het welzijn van velen. Fysiotherapeuten zijn wereldwijd werkzaam in vele onderdelen van zowel de curatieve als preventieve gezondheidszorg. Wanneer ik dit schrijf verblijf ik in Newcastle, Engeland, waar ik deelneem aan een groot sportmedisch en sportscience congres met collega's uit letterlijk alle hoeken van de wereld. Wat ons samenbrengt is de passie voor ons vak.

We zijn allemaal actief in een professie waarin we mensen helpen beter te functioneren. Of het nu om klachten van het bewegingsapparaat gaat of om problemen met conditionele aspecten waardoor je niet goed kan doen wat je zou willen, de fysiotherapeut is daar om je te helpen! Om het licht op een minder bekend onderdeel van ons vak te laten schijnen heeft de wereld fysiotherapie-organisatie (WCPT) het thema voor onze jaarlijkse gedenkdag dit jaar gericht op de rol die fysiotherapeuten hebben op het gebied van geestelijke gezondheid. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer het fysiek minder goed met ons gaat heeft dit automatisch invloed op ons geestelijk welzijn.

Andersom leiden geestelijke gezondheidsproblemen vrijwel automatisch tot lichamelijke problemen. Meestal begint het met vermoeidheid en een gespannen gevoel, gevolgd door spierpijn, hoofdpijn en een buik die lastig gaat doen. De bron van deze klachten zit meestal in stressoren die al langer aanhouden. Dit kan leiden tot verschillende psychische klachten maar dus ook lichamelijke problemen. Fysiotherapeuten kunnen helpen met relaxatie technieken, oefentherapie en andere behandelmethoden die de klachten laten verdwijnen of positief kunnen beïnvloeden.

Bij psychische klachten zoals depressie en angstklachten, maar ook chronische pijnsyndromen, is bewegen een therapeutisch middel dat vaak beter werkt dan welk medicijn dan ook. Als voorzitter van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF) wil ik via deze weg alle collega's, die elke dag weer klaar staan om onze landgenoten bij te staan met goede zorg, complimenteren met hun werk. Aan alle mensen die fysiotherapeutische zorg hebben ontvangen of wellicht in de toekomst nodig zullen hebben; bedankt voor uw vertrouwen. Samen met u zullen de fysiotherapeuten zich blijven inzetten om mentaal en fysiek optimaal te kunnen functioneren!

Bastiaan de Boer, voorzitter SVF

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina