Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ziekenhuizen moeten koopkracht zelf betalen

Ziekenhuizen moeten koopkrachtversterking zelf ophoesten

08/09/2018 09:06 - Merredith Bruce

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, zegt dat de ziekenhuizen de koopkrachtversterking niet uit eigen middelen kunnen betalen.

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, zegt dat de ziekenhuizen de koopkrachtversterking niet uit eigen middelen kunnen betalen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De overheid zal vanaf deze maand niet meer inkomen met koopkrachtversterking voor ziekenhuispersoneel. Dit bevestigt minister Antoine Elias van Volksgezondheid tegenover de Ware Tijd. De bewindsman heeft dit donderdag meegedeeld aan voorzitter Manodj Hindori van de Nationale Ziekenhuisraad, die ook directeur is van het Sint Vincentius Ziekenhuis.

Tijdens dit onderhoud is naar voren gekomen dat de ziekenhuizen zelf zullen moeten voorzien in deze toelage aan hun personeel, al dan niet onder een andere noemer. Het ministerie bekijkt de mogelijkheid om de directies daarin te ondersteunen. Bij ambtenaren wordt de koopkrachtversterking geïncorporeerd in het loon. Omdat ook de ziekenhuizen daarvoor in aanmerking kwamen, moet dit bij hen eveneens gebeuren.

"Ervan uitgaande dat personeelsleden van de overheidsziekenhuizen gelijkgesteld zijn aan landsdienaren, zou hun koopkrachtversterking vanaf eind van deze maand ook moeten worden geïntegreerd in hun loon, met andere woorden: de ziekenhuizen moeten het extra geld zelf opbrengen", legt Hindori uit. Aan de minister is echter voorgehouden dat dit moeilijk zal kunnen gebeuren door de financiële toestand waarin de ziekenhuizen verkeren.

Volgens Hindori is alleen mogelijk om extra geld aan het personeel uit te betalen, wanneer de ligdagtarieven worden aangepast. Ook in dat geval moet bekeken worden wat de omvang zal zijn van de toelage en of die gelijk zal zijn aan het bedrag van de koopkrachtversterking. "Op dit moment, met de huidige tarieven, gaan we niets extra's kunnen geven op eigen kracht." De raad vertrouwt erop dat de minister tot een oplossing zal komen en hoopt dat er voor eind van de maand al duidelijkheid is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina