Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • EBS investeert ruim US$ 30 miljoen in Nickerie

EBS investeert ruim US$ 30 miljoen in Nickerie

10/09/2018 09:08 - Beta Debidien

EBS-directeur Rabindre Parmessar samen met enkele personeelsleden zaterdag in Nickerie.

EBS-directeur Rabindre Parmessar samen met enkele personeelsleden zaterdag in Nickerie. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - De Energiebedrijven Suriname (EBS) investeert de komende twee jaar ruim dertig miljoen US dollar in de uitbreiding en verbetering van de elektriciteitsvoorziening in Nickerie. In oktober installeert EBS in de Clarapolder nog twee vier-megawatt-generatoren en twee zonnepanelen van elk één megawatt. Ook worden daar twee onderstations gebouwd. Verder wordt er een transmissielijn aangelegd van de Clara- naar de Van Pettenpolder. Dat zei EBS-directeur Rabindre Parmessar zaterdag in Nickerie.

"Alleen de aanschaf en installatie van de machines kost ons al vijftien miljoen US dollar, gefinancierd door de Caribische Ontwikkelingsbank waar het bedrijf een kredietlijn heeft. De rest moet de EBS zelf opbrengen", zei Parmessar Met deze investering - die naar verwachting binnen acht jaar zal worden terugverdiend - zal het bedrijf meer dan vijfhonderd kilowatt aan energie per dag besparen. De werkzaamheden worden in eigen beheer uitgevoerd. Die besparing komt door het gebruik van zuinige Wärtsilä HFO-machines die al bij de EBS in bedrijf zijn.

In Nickerie stijgt in de droge tijd de behoefte aan elektriciteit, onder meer omdat dan de padie wordt afgeoogst. De afnemers gebruiken veel energie bij de verwerking. Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsing is blij met de investering. "Enkele jaren terug was de opwekcapaciteit even groot als de vraag. Toen al werd gevraagd om zuinig om te gaan met stroom." Hij hoopt dat met de vergroting van de capaciteit ook nieuwe woongebieden aangesloten zullen worden op het elektriciteitsnet. "Hierdoor zullen ook meer gebieden snel tot ontwikkeling worden gebracht."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen