Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Drie jaar krap voor gezond maken SLM’

‘Drie jaar krap voor gezond maken SLM’

12/09/2018 06:22 - Van onze redactie

SLM-directeur Gerard Lau.

SLM-directeur Gerard Lau. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De twee tot drie jaar die de nieuwe leiding bij de SLM van de regering kreeg om het bedrijf gezond te maken is erg krap. Binnen deze periode kan echter wel een goede basis gelegd worden om het staatsbedrijf weer winstgevend te maken. Zo stelt directeur Gerard Lau in een interview met de Ware Tijd. Zaken en bedrijfsoperaties die een barrière vormen om winst te maken zullen stelselmatig worden opgeheven. Hij sluit niet uit dat na een gedegen analyse overtollig personeel anders en efficiënter zal worden ingezet of afgevloeid.

Hij ontkent tegelijkertijd geruchten als zou de SLM tweehonderd medewerkers op straat zetten. Eén van de maatregelen om de bedrijfskosten te drukken is het inzetten van andere type vliegtuigen. Zo wordt in november een 'nieuwe' Boeing 737-700 in gebruik genomen op de regionale routes, wat ook in grotere kostenbesparing moet resulteren. Eerder dit jaar is al een 'nieuwe' Boeing aan de regionale operaties toegevoegd. "Als de dingen gaan zoals we denken dat ze zullen gaan zijn er meer vliegtuigen in gedachten", aldus Lau.

Hij noemt het noodzakelijk dat de SLM haar routes uitbreidt om meer markten aan te boren, wat ook profijt zal opleveren voor de toerismesector. Lau merkt op dat constant wordt gesproken over verbetering van het toerisme maar het upgraden of "interessant maken" van bestaande toeristische faciliteiten blijft uit. Over geluiden dat SLM dochteronderneming Mets inclusief Colakreek en Residence Inn Paramaribo aan ondernemer Dilip Sardjoe voor een half miljoen US dollar heeft verkocht, is Lau kort: "Daar klopt geen bal van. Mets is een totaal ander chapiter en Sardjoe is daar totaal niet in play. Dat is vals nieuws."

Zelf heeft Sardjoe in het radioprogramma Bakana Tori dinsdag ook ontkennend gereageerd. Hij verwijt oppositiepartij VHP van het verspreiden van onjuiste informatie met het kennelijke doel stemming te maken in de samenleving. Lau zei dinsdag tijdens een persconferentie dat het gebouw aan de Anton Dragtenweg, waarin Residence Inn Paramaribo was ondergebracht, tegen een goed bod zal worden verkocht. Er komt evenwel geen openbare aanbesteding. In het traject om de SLM weer winstgevend te maken is besloten om operaties die de maatschappij geld kosten direct te elimineren.

Financieel-directeur Steve Silos zei dat onder andere mismanagement heeft geleid tot het verlies van het hotel in Paramaribo. De vestiging in Nickerie maakt wel winst. Per maand stak de SLM tussen de SRD 300.000 en 1 miljoen in het hotel. Het besluit om deze operaties te stoppen is onderdeel van de plannen om kapitaal te zoeken voor strategische investeringen ten behoeve van de vliegoperaties. De afkoopregeling met het personeel heeft de SLM ruim 200.000 US dollar, omgerekend rond de SRD anderhalf miljoen gekost, antwoordt Silos op vragen van de Ware Tijd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina