Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Nieuwe premies BaZo-verzekering aanhouden’

‘Nieuwe premies Basiszorg-verzekering even aanhouden’

12/09/2018 09:58 - Aidy Pinas en Gerold Rozenblad

DNA-lid Jennifer Vreedzaam gaat voor transparantie en een goede structuur van de zorg.

DNA-lid Jennifer Vreedzaam gaat voor transparantie en een goede structuur van de zorg. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De premies van de Basiszorgverzekering moet liever niet op dit moment worden verhoogd, vindt Jennifer Vreedzaam, voorzitter van de parlementaire commissie Volksgezondheid. Zij is bang voor het spin-off-effect dat deze maatregel kan hebben. Als het aan haar ligt, worden de aanpassingen aangehouden. Transparantie en een goede structuur van de zorg vindt zij op dit moment veel belangrijker. Tijdens de laatste meeting van de Raad van Ministers is besloten om de tarieven aan te passen, hetgeen actoren in de sector al jaren hebben gevraagd.

De verhogingen variëren van 32 tot 137 Surinaamse dollar. Armand Achaibersing, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam), zegt desgevraagd dat de nieuwe premies niet helemaal toereikend zijn. "We hadden een ander voorstel gedaan", zegt hij verwijzend naar de aankondiging dat de premies met 100 procent omhoog gaan. "Maar we zijn meegegaan met het voorstel van de Zorgraad, ook omdat we rust willen in de sector." Volgens Achaibersing is het wel een voorwaarde dat inefficiënties en overconsumptie worden geminimaliseerd.

Hoewel opeenvolgende regeringen steeds geld in de sector hebben gepompt, raadt Vreedzaam de verhoging van de premies op dit moment af. Ze benadrukt wel dat ze niet tegen de tariefsaanpassingen is. "Er zijn meer zaken die spelen. We moeten uit het verleden leren dat als je één ding dat in feite gelinkt is aan de andere zaken aanpast er automatisch een spin-off-effect ontstaat. De premies kunnen nu verhoogd worden, maar dan heb je nog de tarieven van de radiologen en de ligdagtarieven. Er is dus veel meer dat moet worden aangepakt. Mijn mening is daarom dat zaken doordacht moeten worden doorgevoerd."

Volgens het concept-Staatsbesluit worden de maandelijkse premiebedragen als volgt gewijzigd:

Leeftijdsklasse              Nieuw tarief .    Oud tarief     
0  tot en met 16 jaar SRD   87 SRD   55
17 tot en met 21 jaar SRD 119 SRD   75
21 tot en met 59 jaar SRD 260 SRD 165
60 jaar en ouder SRD 377 SRD 240

Aanpassing van premies zonder andere zaken aan te pakken is in feite water naar zee dragen, vindt Vreedzaam. Ze vreest dat de rijen bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting door de maatregel langer zullen worden. De politica wijst erop dat een bedrag van SRD 300 miljoen in feite was goedgekeurd om de sector verder te helpen, terwijl er overleg plaatsvindt en er gewerkt wordt aan transparantie binnen het geheel. Verder was het de bedoeling om hiermee tariefsaanpassingen voorlopig te voorkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina