Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Project Krin Tifi maakt tandarts betaalbaar

Patiënten zijn blij met project Krin Tifi

12/09/2018 00:08 - Jason Pinas

Stichting Leven en Gezondheid e Krin Tifi

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Met het project ‘Krin Tifi’ van stichting Leven en Gezondheid mogen burgers uit verschillende delen van het land voor SRD 50 elke willekeurige tandheelkundige behandeling laten doen, zoals uittrekken, schoonmaken en vullen. “Dit is ver beneden de normale prijs. A no ala dey yu e kisi den kans disi. Vandaar dat ik het met beide handen heb aangegrepen toen ik het hoorde”, vertelt een wachtende cliënt enthousiast aan de krant.

Het project loopt drie dagen en is georganiseerd door de stichting in samenwerking met tandartsenpraktijk Hendrison. De eerste dag was dinsdag in Paramaribo met vijftig mensen. Lelydorp volgt volgend week maandag waar zich zeventien mensen hebben opgegeven en de laatste woensdag van de maand is Nickerie aan de beurt. Daar loopt de registratie nog. Eunice Roseval-Reiziger, secretaris van Leven en Gezondheid, verwijst naar het succes van vorig jaar, toen een soortgelijk project gedurende vijf dagen is uitgevoerd met ondersteuning van buitenlandse organisaties.

Het programma is deze keer kleiner van opzet, omdat er geen ondersteuning is vanuit het buitenland. "Er zijn mensen die het niet kunnen betalen, maar door deze tegemoetkoming, kunnen ze toch gebruik maken van de tandheelkundige behandeling die ze nodig hebben", zegt de secretaris. Stichting voorzitter Agnes Omzigtig stelt dat de stichting constant bezig is de gemeenschap te informeren over gezondheid, met het doel de mensen te wijzen op het nut van gezond zijn. "We zijn ervan overtuigd dat gezondheid heel belangrijk is, vandaar dat wij als stichting op verschillende manieren proberen daaraan bij te dragen."

Dit jaar zijn er minder tandartsen betrokken bij het project. Mensen moesten zich enige tijd geleden vooraf registreren om te voorkomen dat het te druk zou worden op de poli's. Hoewel het project nog niet is afgelopen, spreekt Omzigtig nu al van een succes. "We hebben ervaren dat de mensen bewust erop afgekomen zijn en we hebben niet gemerkt dat ze het erg vonden om het bedrag te betalen, want als je dat tegenover het werkelijke tarief zet is het heel weinig", zegt de secretaris. Het ligt in de bedoeling om dit project jaarlijks uit te voeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina