Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Meye voorlopig geen ambassadeur in Israël

Bishop Meye voorlopig geen ambassadeur in Israël

13/09/2018 18:43 - Ivan Cairo

De benoeming van bishop Steve Meye als Surinames niet-residerend ambassadeur in Israël is aangehouden.

De benoeming van bishop Steve Meye als Surinames niet-residerend ambassadeur in Israël is aangehouden. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Suriname wordt voorlopig niet door bishop Steve Meye in Israël vertegenwoordigd als ambassadeur. Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) tegenover de Ware Tijd. Meye raakte vorige week in opspraak. Een 26-jarige vrouw heeft hem van seksueel misbruik beschuldigd. Meye is recentelijk door de president benoemd als Surinames niet-residerend ambassadeur in Israël.

Woensdag verscheen in de media dat de ambassadeur onlangs naar Israël is vertrokken om zijn geloofsbrieven aan te bieden. Dat is in een persbericht tegengesproken door Buza. "Deze berichtgeving is volkomen onjuist. Het ministerie heeft Steve Meye geadviseerd niet meer af te reizen, hetgeen ook door hem is opgevolgd", zegt Buza. De afgelopen dagen circuleerde op sociale media een foto van Meye met koffer en al op een luchthaven. Gesuggereerd werd dat hij op vertrek stond naar het buitenland.

Waarnemend Buza-directeur Luziano Truideman tegenover dWT: "Vooralsnog is het besluit genomen om alles aan te houden betreffende de vertegenwoordiging van betrokkene bij Israël. De benoeming is niet ingetrokken", antwoordt Truideman op een concrete vraag van de redactie. Nadat de verkrachtingsbeschuldiging aan de voorganger door dWT was voorgehouden, suggereerde hij dat deze aantijging mogelijk bedoeld is om zijn benoeming als ambassadeur te torpederen. Zijn beëdiging door de president had nog niet plaatsgevonden. Meye ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

DOE-fractieleider Carl Breeveld is ingenomen met het besluit van Buza. "Ik denk dat klaarheid in deze zaak noodzakelijk is. Innocent until proven guilty geldt ook in dit geval", zegt de parlementariër. Hij juicht het toe dat Buza het aanbieden van geloofsbrieven heeft aangehouden. "Ik vind dat bij het aanstellen van personen, deze niet in opspraak mogen zijn, en dat is nu wel het geval, ook al missen we de juiste toedracht", voegt hij eraan toe.

NDP-fractieleider André Misiekaba eveneens benaderd door de redactie om een reactie te geven, zegt zich voorlopig in deze zaak van "verder commentaar" te onthouden. Het NII vindt het vooralsnog prematuur om mededelingen te doen omtrent het eventueel aanblijven van Meye als geestelijke adviseur van de president.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina