Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Thalia zoekt donaties voor dakreparatie

Thalia zoekt donaties voor dakreparatie

15/09/2018 00:01 - Tascha Samuel

Thalia zoekt donaties voor dakreparatie

 

PARAMARIBO - In 2011 werd het gebouw van Thalia na ruim vijftien jaar verwaarlozing gerenoveerd en aan de eisen van deze tijd aangepast. Er werd een nieuw dak geplaatst op de grote zaal en de kleedkamers. Het dak werd in 2013 vervangen na een donatie ter verwijdering van het asbestdak. Maar de tand des tijds wordt weer gevoeld. “Bij controle die we regelmatige doen is gebleken dat de dikke houten poten waarop het dak steunt - verrot zijn”, verzucht Hugo Wikkeling, die vanaf 1 november 2017 directeur is van de schouwburg.

Om aan financiën te komen voor dit prijzige project is er op 29 september een karaoke-avond gepland. Er zal eten, drank en hapjes ten verkoop worden aangeboden om de kas te spekken. De karaoke-avond zal plaatsvinden in de foyer waar er geen problemen zijn met het dak. "Het gaat om stevige balken van ruim vijf bij vijf inch, en bij twee van die balken is een dusdanige staat geconstateerd dat we kunnen spreken van instortingsgevaar. Uit veiligheidsoverwegingen heb ik besloten dat we het theater voor herstel maar moeten sluiten. We willen onze gasten niet in gevaar brengen. Het zou vreselijk zijn als er iets gebeurt terwijl er mensen in het gebouw zitten", meent Wikkeling.

"Nu hebben we al wat ondersteunend werk laten verrichten en zijn er al enkele aannemers over de vloer geweest die hun offertes hebben aangeboden. In totaal zullen we ruim SRD 260.000 nodig hebben om de renovatie te plegen. En daarbij moeten we nog SRD 150.000 optellen aan gederfde inkomsten over de maanden dat wij gesloten zullen zijn. Dus we hebben ruim SRD 400.000 nodig om weer van start te kunnen gaan." Wikkeling denkt dat als de financiën binnen zijn het werk ruim twee maanden in beslag zal nemen. Hij doet een beroep op de gemeenschap maar ook op degenen die er nog het meest baat bij hebben - de podiumkunstenaars - om ook hun bijdrage te leveren aan de voltooiing van dit project.

Hij hoopt dat men zal storten op de Thalia bankrekening met vermelding van 'Thalia renovatie'. Wikkeling benadrukt het belang van behoud van het historische pand dat met 181 jaar en het oudste theater in het Caribisch Gebied is. Het genootschap werd op 27 april 1837 opgericht. In december 1837 werd voor 846 gulden het terrein tussen de Gravenstraat en de Dr. J. F. Nassylaan 4 (toen nog Wagenwegstraat genoemd) gekocht en op 9 juni 1838 werd door voorzitter N. G. Vlier de eerste steen gelegd voor het eigen theater. De stadsarchitect van Paramaribo, Johan August Voigt, maakte het ontwerp voor de nieuwe schouwburg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen