Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SLM ‘schuldig’ aan verliezen Residence Inn

SLM ‘schuldig’ aan verliezen hotel Residence Inn

17/09/2018 15:59 - Ivan Cairo

Hotel Residence Inn Paramaribo.

Hotel Residence Inn Paramaribo. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De verliezen en uiteindelijke sluiting van hotel Residence Inn Paramaribo zijn voor een belangrijk deel te wijten aan de SLM zelf. De moedermaatschappij zou jarenlang niet hebben geïnvesteerd in renovatie en modernisering van de hotelfaciliteiten. Hierdoor verslechterde de concurrentiepositie van het hotel. Dat zeggen ex-medewerkers van het hotel dat per 1 september door de SLM is gesloten.

De SLM zou het hotel niet hebben betaald voor verleende diensten en stelde bovendien enkele managers aan die het hotelwezen niet kenden. Naar verluidt was er een manager aangesteld die aankopen voor het hotel deed en zichzelf bevoordeelde. Hij werd door de politie ingesloten nadat de kluis van het hotel was verdwenen. De man zou op staande voet ontslagen zijn.

"Er was constante wisseling van managers van wie één in de gevangenis heeft gezeten vanwege zijn criminele activiteiten." Volgens de medewerkers beschikten de laatste twee managers niet over vakkennis. "De laatste was als consultant aangetrokken terwijl de managers voor hem in dienst waren van de SLM", stellen de ex-medewerkers.

Volgens hen is het hotel niet gesubsidieerd, zoals de SLM-directie beweert. Er was eerder sprake van "verrekening" van kosten. De SLM bracht gestrande passagiers van geannuleerde vluchten onder in Residence Inn en gebruikte de hotelfaciliteiten voor bijeenkomsten, kerstvieringen en huldigingen van jubilarissen. De SLM betaalde het hotel niet, maar verrekende de kosten met schulden die het hotel bij de moedermaatschappij had. "Dat is geen subsidie", zegt een ex-medewerker.

De ex-personeelsleden beklagen zich er ook over dat de SLM de afgelopen twee jaar geen fysieke controle heeft gepleegd op de boeken van het hotel "terwijl het aan het einde van elk boekjaar in maart zo hoort". Tussentijdse 'invalscontroles' zijn er de laatste twee jaar evenmin geweest. Volgens de afgevloeide medewerkers heeft Residence Inn Paramaribo zichzelf uit de markt geprijsd met de tarieven die gehanteerd werden, terwijl de kwaliteit van de kamers benedenmaats was.

Had de SLM meer aandacht besteed aan de gang van zaken in het hotel, dan hadden de sluiting en daarmee de afvloeiing van personeel mogelijk voorkomen kunnen worden, vinden de ex-medewerkers. "De SLM gaat niet vrijuit bij de sluiting", wordt gesteld. Ondanks de verliezen was het hotel altijd in staat de salarissen van het personeel uit te betalen. Zodra een acceptabel bod wordt gedaan, worden de hotelfaciliteiten verkocht, zei de SLM-directie woensdag tijdens een persconferentie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina