Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weinig dorpen tot nu toe uit Vids

Weinig dorpen tot nu toe uit Vids

21/09/2018 19:53 - Gilliamo Orban

Weinig dorpen tot nu toe uit Vids

 

PARAMARIBO - Niet veel dorpen zijn uitgetreden uit de organisatie Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), sinds de kapiteins van Redi Doti, Grankreek en een basya van Colombia twee weken terug publiekelijk kenbaar hebben gemaakt dat ze uit de Vids stappen. Slechts twee dorpen namelijk Bernharddorp en Tibiti hebben daarna vaarwel gezegd aan de parapluorganisatie van tot voor kort 52 inheemse dorpen.

"Ik onderken dat niet veel dorpen de Vids hebben verlaten, maar in principe heeft het dorpsbestuur van Redi Doti dat niet gedaan om andere dorpen achter zich te krijgen", zegt kapitein Lesley Artist. Hij zei tijdens een persconferentie op 7 augustus dat onder andere Redi Doti door de Vids totaal niet op hoogte wordt gesteld welke koers de organisatie opgaat. 'Er volgen meer' "Toen de andere dorpshoofden aan mij vroegen waarom ik uit de vereniging zou stappen, konden ze zich daarin terugvinden", stelt hij doelend op de voornoemde dorpen.

Nadat bekend werd dat Artist de Vids verliet, is hij naar zijn zeggen door meerdere dorpshoofden benaderd die ook de organisatie willen verlaten. "Wat hen tegenhoudt, is dat ze willen weten wat het vervolgtraject zal worden", zegt de kapitein. In dat kader zal hij dit weekend een gesprek hebben met granman der Trio's Asongo Alalaparu onder wie een aantal dorpen vallen. "Er zullen volgende week meer dorpen uit de Vids treden", verzekert Artist die geen aantallen wil noemen. De gemeenschappen zullen volgens hem genoodzaakt zijn zich te verenigen in een nieuwe organisatie.

Op de vraag of deze groep de gesprekpartner wil worden van de regering, antwoordt Artist dat hij dat besluit zal laten aan de overheid. Hij ontkent insinuaties als zou de uittreding van de dorpen geïnstrueerd worden vanuit de regering, zodat de groep gemakkelijk gesprekpartner kan worden. De huidige gesprekpartner, Vids, lijkt niet naar de pijpen van de regering te dansen. Arist, hoofdbestuurslid van de NDP, zegt dat er in regeringskringen mensen verbaasd hebben gereageerd op zijn besluit omdat zij niet van tevoren op de hoogte waren. Vidsvoorzitter Theo Jubitana zegt dat de organisatie zich niet uit het veld laat slaan. "Wij zullen niet accepteren dat wij aan de kant worden gezet en zullen massaal hiertegen protesteren", stelt hij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina