Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Granman Alalaparoe met zes dorpen uit Vids

Granman Alalaparoe met zes dorpen uit Vids

26/09/2018 10:02 - Gilliamo Orban

Granman Alalaparoe met zes dorpen uit Vids

 

PARAMARIBO - Het uittreden van dorpshoofd Lesley Artist van Redi Doti uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (Vids), lijkt een sneeuwbaleffect te hebben. Granman Ashongo Alalaparoe van de Trio’s heeft samen met zes dorpshoofden het lidmaatschap van de organisatie opgezegd. Dat staat in een brief van het grootopperhoofd aan de Vids onder leiding van Theo Jubitana. ‘U heeft zich nooit en te nimmer bekommerd om ons hier in het zuiden, dan alleen over onze rug heen steeds projecten te doen die totaal niets met onze ontwikkeling te maken hebben’, luidt een deel van het schrijven.

Volgens een ingewijde dichtbij de granman staat bijvoorbeeld in het jaarprogramma van de Vids dat er naar fondsen gezocht wordt om projecten in alle dorpen uit te voeren, zoals trainingen voor capaciteitsversterking. "We zien wel dat deze trainingen worden verzorgd in andere dorpen, maar wij worden niet getraind. We voelen ons hierdoor misbruikt", zegt de bron. "Wanneer we vragen waarom onze dorpen geen trainingen krijgen, moeten we horen dat de Vids geen geld heeft. Dit is een stiefmoederlijk behandeling", voegt hij eraan toe.

Met de granman hebben de hoofden van alle triodorpen de organisatie de rug toegekeerd, namelijk Kwamalasamutu, Alalapadoe, Sipaliwini, Coeroeni, Amatopo en Tepu. De hoofdkapiteins Reshoede Wakusha van Kwamalasamutu en Shaupe Mosesi van Tepu zijn hiermee uit het hoofdbestuur van de Vids gestapt. 

De bedoeling is volgens de bron om een aparte organisatie te vormen samen met andere dorpen die ook uit de Vids zijn gestapt. "We willen al lang uit de Vids. Toen we hoorden dat andere dorpen uit de Vids zouden treden, hebben we dat ook gedaan", zegt de bron. Mogelijk wordt woensdag duidelijk of ook granman Aptuk Noewahe van de Wayana's en de dorpshoofden in zijn gebied uit de Vids zullen treden.

In de brief staat verder dat de Vids de dorpshoofden verkeerd heeft geïnformeerd over de grondenrechtenkwestie. De ingewijde wijst erop dat de Vids in december 2017, bij de aanname van de Wet Beschermde Dorpsgebieden in De Nationale Assemblee, aan de granman en anderen heeft voorgehouden dat het ging om een voorlopige oplossing van het grondenrechtenvraagstuk. "Dat is niet waar, omdat in het stappenplan staat dat een ieder vrij is om zijn grenzen te bepalen", stelt de bron. Overigens, de wet - die nog niet van kracht is - verbiedt de overheid om binnen een straal van 5 kilometer van de dorpen concessies uit te geven.

Vids-voorzitter Theo Jubitana wil niet inhoudelijk ingaan op de brief. "We betreuren de stap van de Triodorpen, maar dit is onderdeel van het plan om de Vids te breken. Wij gaan intern hierover overleggen om te zien hoe onze organisatie te behouden", zegt hij. Volgens hem zal de organisatie naar de dorpen gaan om met de besturen te praten en die opnieuw te wijzen waarvoor de Vids gaat. "Buitendien betwijfel ik of deze besluiten zijn genomen in samenspraak met bewoners van de dorpen, omdat sommige mensen die in de dorpbesturen zitten, niet op de hoogte zijn van deze ontwikkeling", aldus Jubitana.

Hieronder de brief met het stempel van granman Ashongo Alalaparoe, waarin hij de VIDS laat weten dat hij uit de organisatie stapt. De brief zou geschreven zijn namens zes dorpshoofden.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina