Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wayana's Lawagebied blijven in Vids

Wayana's Lawagebied niet uit Vids

02/10/2018 00:04 - Euritha Tjan A Way

Granman Ipomadi Pelenapin (r) van de Wayana's in het Lawagebied met woordvoerster Jupta Itoewaki.

Granman Ipomadi Pelenapin (r) van de Wayana's in het Lawagebied met woordvoerster Jupta Itoewaki. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De Wayana’s in het zuiden van Suriname zullen zich niet als collectief terugtrekken uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids). Dat zegt Jupta Itoewaki, woordvoerder van granman Ipomadi Pelenapin van de inheemse stam in het Lawagebied. Over de Wayana’s in het Palumeu- en Tapanahonygebied doet zij geen uitspraken. “Ik weet alleen dat Ipomadi Pelenapin in het bestuur zit van de Vids en wij gaan daar niet uitstappen.”

Ze ontkent daarmee de geruchten dat de Wayana's als geheel uit de Vids zouden stappen, zoals de Trio's dat hebben gedaan onder granman Ashongo Alalaparoe. In de brief van Alalaparoe aan de Vids schrijft hij dat de Trio's de organisatie verlaten omdat in hun dorpen geen projecten voor capaciteitsversterking worden uitgevoerd. Daarnaast zou de Vids onjuiste informatie hebben verstrekt over het grondenrechtenvraagstuk.

Itoewaki legt uit dat de Wayana's dezelfde mening hebben als de Trio's, als het gaat over de projecten. "Maar we blijven in de Vids, omdat die organisatie strijdt voor collectieve grondenrechten. De projecten voor capaciteitsversterking zetten we zelf op touw. We wachten niet meer op de Vids."

Vernomen wordt dat één van de grootste problemen die de dorpen in het uiterste zuiden van Suriname met de Vids hebben, is dat ze niet worden betrokken bij de besluitvorming. Ook de verschillende talen die de inheemsen spreken vormen een obstakel. Door de grote afstanden tussen de kustvlakte en het zuiden, was er niet altijd geld om de vertegenwoordiging van de zuidelijke inheemsen bij de belangrijkste ontmoetingen te hebben.

Itoewaki ziet in het uittreden van de dorpen uit de Vids een levensgroot gevaar als die gaan voor grondhuur in plaats van collectieve grondenrechten. "Onze collectieve rechten maken ons tot inheemsen. Als we gaan strijden voor grondhuur, zullen we onze kenmerkende eigenschap als inheemsen kwijtraken en dat is zeer gevaarlijk."

Zij heeft van dichtbij gezien hoe desastreus het verlies van land kan zijn voor inheemsen. In augustus heeft zij met enkele vertegenwoordigers van Wayanadorpen een bezoek gebracht aan inheemsen in Canada en de Verenigde Staten. "Het was een uitwisselingsprogramma met de inheemsen daar. Wij hebben hun verhalen gehoord en hebben gezien hoe het is om in reservaten te wonen. Ze zijn hun cultuur en traditie helemaal kwijt. Als wij nu gaan voor grondhuur in plaats van collectieve grondenrechten staat dat ons misschien ook te wachten", zegt Itoewaki.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina