Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Investeren om tekort energie te voorkomen

Dringend investeren om in 2021 energietekort te voorkomen

11/10/2018 15:36 - Wilfred Leeuwin

EBS- directeur Rabin Parmessar (m) bij de opening van de eerste EBS-energiebeurs.

EBS- directeur Rabin Parmessar (m) bij de opening van de eerste EBS-energiebeurs. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Energiebedrijven Suriname (EBS) zullen binnen enkele maanden flink moeten investeren om te kunnen voldoen aan de vraag naar elektriciteit en andere producten die ze aanbiedt. Gebeurt dat niet dan zal de EBS moeten terugvallen naar het systeem van ‘loadshedding’, waarbij om beurten de stroom in wijken wordt onderbroken. Er is behoefte aan 100 megawatt extra energie. Dit zei EBS-directeur Rabin Parmessar dinsdag bij de opening van de eerste EBS-energiebeurs in het Lalla Rookh-gebouw.

Parmessar wees op de kosten voor het opwekken van elektriciteit en het produceren van andere producten van de onderneming, in relatie met bezuinigingen die moeten worden toegepast. Hoewel hij geen cijfers en bedragen noemde, maakte hij aan de aanwezigen, onder wie vicepresident Ashwin Adhin, assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, duidelijk dat regering en het parlement zo snel als mogelijk met de EBS actie moeten ondernemen.

Vorig jaar heeft de EBS tienduizend nieuwe aansluitingen gerealiseerd en de verwachting is dat in 2019 de vraag veel groter zal zijn. "We zullen er een antwoord op moeten vinden en binnen enkele maanden tot een besluit moeten komen", zei Parmessar zich in het bijzonder richtend tot de vicepresident. Het initiatief voor de energiebeurs, die donderdag wordt afgesloten, is voortgekomen uit een programma dat de EBS heeft met donoren zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Aan de beurs nemen vijftien bedrijven deel, die direct of indirect te maken hebben met energie. Zij organiseren seminars en geven informatie aan bezoekers over alternatieve vormen van energie. Centraal staan energiebesparing, duurzaam omgaan met energie en het gebruik van alternatieve methoden. Bezoekers kregen een uitgebreide presentatie hoe met bioafval energie wordt opgewekt.

Adhin en Geerlings-Simons zijn het met Parmessar eens dat de energie- tarieven ondanks de eerder toegepaste verhoging, veel te laag zijn. De gemeenschap moet zich er goed van bewust zijn dat wat zij betalen niet de echte tarieven zijn en dat de regering door subsidie aan de EBS het stroomverbruik van de burgers helpt betalen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina