Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SLM blijft probleeminstelling

SLM blijft probleeminstelling

26/10/2018 00:00 - Wilfred Leeuwin

SLM blijft probleeminstelling

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De problemen bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) beginnen voor De Nationale Assemblee behoorlijk uit de hand te lopen. Er is veel onduidelijkheid over wat zich binnen het bedrijf afspeelt, over bevoegdheden van topfunctionarissen, de verkoop van delen van het bedrijf en de plannen van de regering met het staatsbedrijf.

Aanleiding voor de vele vragen in het parlement zijn twee brieven aan het parlement, waarin SLM-personeel tal van zaken aan de orde stelt en beschuldigingen uit over het management. Het college heeft de regering gevraagd haar zo snel mogelijk te informeren over wat er precies gaande is en om dan ook onmiddellijk in te grijpen.

De regering zal ook moeten uitleggen welke plannen er zijn om het bedrijf gezond te maken. Vicevoorzitter Melvin Bouva zegt dat de brief van het personeel veel vragen doet rijzen. In de brief wordt geklaagd over veel discutabele benoemingen in het bedrijf en beknotting van medewerkers vanuit de leiding. "Wat is daar eigenlijk aan de hand?", vraagt Bouva. Bij de SLM staan bond en directie al geruime tijd lijnrecht tegenover elkaar.

NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland zegt dat wanneer vanuit de regering niet snel wordt ingegrepen bij de SLM, het bedrijf een instrument zal worden om het land te isoleren. "Ik pleit ervoor dat we omzichtig hiermee omgaan. Er is wel transparantie vereist en dat er in het belang van het land goed met elkaar wordt gecommuniceerd", zegt Rusland. Rusland onthulde dat er mogelijk investeringen worden gedaan te Zanderij, maar dat de vliegmaatschappij die niet zelf kan betalen.

De NPS-topman waarschuwt dat niet, zoals eerder het geval was bij Telesur, een lening in het buitenland wordt gesloten en het bedrijf of delen daarvan als onderpand wordt gegeven. "Laten we leren uit gevallen die nu gaande zijn internationaal, waar bedrijven niet kunnen betalen en worden overgenomen door de investeerder. Laat ons dat niet overkomen", zegt Rusland.

Ook andere leden hebben hun bezorgdheid over de SLM geuit. De regering is gevraagd snel het parlement snel het SLM-jaarverslag over 2017 te sturen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina