Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mind Console Center is definitief gesloten

Sluiting Mind Console Center definitief

27/10/2018 07:22 - Merredith Bruce

Directeur Maureen Wijngaarde- van Dijk van Volksgezondheid zegt dat het decentraliseren van de geestelijke gezondheidszorg en het integreren daarvan in de eerstelijnszorg, prioriteit genie bij het ministerie

Directeur Maureen Wijngaarde- van Dijk van Volksgezondheid zegt dat het decentraliseren van de geestelijke gezondheidszorg en het integreren daarvan in de eerstelijnszorg, prioriteit genie bij het ministerie Foto: dWT  

PARAMARIBO - De heropening van het Mind Console Center voor suïcidepreventie lijkt geen optie meer voor het ministerie van Volksgezondheid. Nadat het centrum op 1 juli, vanwege verlate uitbetaling van subsidie, noodgedwongen de deuren sloot, zei minister Antoine Elias dat het ministerie toch nog op zoek zou gaan naar geld om de praktijk draaiende te houden. “Wij doen moeite dat het centrum toch open blijft. Al is het met krappe middelen”, zei de bewindsman toen tegen de Ware Tijd.

Het ministerie is er nog niet uit, zegt de directeur van Volksgezondheid, Maureen Wijngaarde-van Dijk. "We zouden de activiteiten van de stichting kunnen financieren, maar we kunnen geen personeel uitbetalen. Daarmee zijn ze dan ook niet geholpen." Ze wijst op de moeilijke financieel-economische situatie, waardoor de uitbetaling van subsidie een uitdaging blijft. Het centrum bood ruim tien jaar rechtstreeks hulp en begeleiding aan personen met zelfmoordproblemen en droeg daarmee bij aan de geestelijke gezondheidszorg.

Intussen probeert het ministerie de toegang tot deze zorg te vergemakkelijken. Wijngaarde-van Dijk stelt dat die nu nog te wensen overlaat. Een van de plannen is om de geestelijke gezondheidszorg uit te breiden naar de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending (MZ) door ook daar psychologen beschikbaar te stellen. Daarvoor moet er ondersteunende wetgeving komen, zegt Wijngaarde.

Vorig jaar januari heeft het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) een intentie-overeenkomst getekend met de MZ voor het leveren van geestelijke gezondheidszorg in het werkgebied van MZ. Om de band tussen de algemene en geestelijke gezondheidszorg verder te versterken, heeft het PCS onlangs een soortgelijke overeenkomst getekend met de RGD. Volgens Wijngaarde ligt de prioriteit van het ministerie bij de decentralisatie van de geestelijke gezondheidszorg en de integratie daarvan in de eerstelijnszorg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina